GRADONAČELNlK HOJPL: Identitarci su neofašisti, treba ih odmah zabraniti!

Sukobi na ulicama Beča

GRADONAČELNlK HOJPL: Identitarci su neofašisti, treba ih odmah zabraniti!

Austrija -
To je neofašistička organizacija koja nema šta da traži u Austriji. Demonstracije nisu smele da se dogode, rekao je Hojpl posle protesta održanih za vikend

BEČ - Gradonačelnik Beča Mihael Hojpl (Michael Häupl, SPÖ) izjavio je da su identitarci neofašistička organizacija i da ih treba zabraniti! On je to izjavio posle sukoba tokom paralelnog protesta desničara i levičara proteklog vikenda u Beču. Levičarski blok sukobio se sa policijom u pokušaju da spreči demonstracije identitaraca.

Podsetimo, identitarci sebe ne deklarišu ni kao desničare, niti kao levičare, ali ipak im je da ekstremnom desnicom zajedničko to što su protiv multikulturalizma i muslimanskih doseljenika.

"Grupe kao što su identitarci već je odavno trebalo politički zabraniti. To je neofašistička organizacija koja nema šta da traži u Austriji. Nedavne demonstracije nisu smele da se dogode”, rekao je Hojpl.

Inače, sukobi između anti-identitaraca i policije javnosti su dali povod za diskusiju da li bi trebalo uvesti obavezno vidljivo “označavanje” policijskih službenika, koje bi doprinelo tome da svaki pojedinačni službenik na prvi pogled može biti identifikovan.

Ova oznaka razlikuje se od policijske značke koju policajci pokazuju samo kada im se zatraži. Pobornici ove ideje smatraju da bi se tako lakše utvrdila krivica pojedinca koji prekrši svoju dužnost, pre svega na velikim manifestacijama ili protestima. Hojpl kaže da je trenutno najvažnije sprečiti nasilje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track