JUBILARNO: U Beču sklopljeno 1.000 gej brakova!
Foto: AP

Registrovali se

JUBILARNO: U Beču sklopljeno 1.000 gej brakova!

Austrija -
Graz i neki drugi veći gradovi beleže porast broja istopolnih partnerstava, kojih daleko manje ima u provinciji

BEČ - U Beču je nedavno registrovan hiljaditi istopolni brak. Klaudija Frizinger (Claudia Friesinger) i Ana Palienko su jubilarni istopolni par.

Austrija je registraciju istopolne partnerske zajednice zakonski dozvolila pre četiri godine. Do kraja 2013. su u nju ušla 1.892 homoseksualna para, u proseku manje od 50 mesečno u celoj državi.

To nije mnogo, ako se uporedi sa brojem klasičnih, žensko­-muških brakova. Brojke kažu da na 100 sklopljenih brakova dolaze tri registrovane istopolne zajednice.

Graz i neki drugi veći gradovi Austrije takođe beleže porast broja istopolnih brakova. Najređe se na ovakav čin usuđuju istopolni parovi u manjim mestima i, uopšte, u manje urbanim provincijama. Pokrajina Gradišće (Burgenland, 290.000 stanovnika), u kojoj najveće mesto ima tek nešto više od 13.000 stanovnika, ima najmanje registrovanih istopolnih zajednica od svih devet austrijskih pokrajina. Do kraja 2013. godine ih je bilo samo 36 u Gradišću.

Potpuno izjednačavanje registrovane istopolne zajednice sa brakom je i akutelan politički zahtev. Bečka gradska skupština traži od savezne vlade potpuno zakonsko izjednačavanje lezbijki, homoseksualaca i "kontrapolnih“ (transgender) lica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track