ŠPIJUNIRAJU ZA AMERIKU: Austrija odavde prisluškuje za NSA!

Tajni kompleks na granici sa Slovačkom

ŠPIJUNIRAJU ZA AMERIKU: Austrija odavde prisluškuje za NSA!

Austrija -
Kenigswarte je stanica za satelitsko špijuniranje kojom upravlja austrijska vojnoobaveštajna služba, javilja kanal fm4 ORF

BEČ - Austrija najsavremenijim uređajima prisluškuje telekomunikacije sa satelita iznad Ekvatora i sve informacije prosleđuje američkoj Agenciji za nacionalnu bezbednost NSA, objavili su mediji u Beču.

Na Kenigswarte (Königswarte), najistočnijem brdu Austrije, odakle se golim okom vidi Bratislava, Austrija je postavila veliki kompleks paraboličnih antena za prisluškivanje.

Na pitanje javnog austrijskog radio­televizijskog servisa ORF šta tačno tu radi, Savezno ministarstvo odbrane je poslalo samo kratko saopštenje:

"Detaljne informacije o obaveštajnim delatnostima u cilju odbrane zemlje nisu prikladne za javno preciziranje".

Reč je, dakle, o vojnoj tajni, konstatju austrijski mediji. Kenigswarte je stanica za satelitsko špijuniranje, kojom upravlja austrijska Vojnoobaveštajna služba, javio je kanal fm4 ORF. Stanica je izgrađena 1958, uz veliku pomoć SAD, a u međuvremenu je konstantno modernizovana.

Antene na Kenigswarte su okrenute prema jugu, najverovatnije da bi se primali signali sa satelita koji prenose sve veću količinu podataka koji idu preko interneta. Naime, mnoge države, pogotovo one siromašnije, još nemaju izgrađenu mrežu optičkih kablova na koje je NSA direktno priključena, nego se internetska komunikacija obavlja preko geostacionarnih satelita. Podaci koje oni prenose mogu da se hvataju sa određenih delova zemlje, čak i udaljenih. Među njima je i austrijska Kenigsvarte.

Privilegovani kod NSA

"Način i kvalitet dobavljanja telekomunikacionih podataka su jedan od razloga zašto je Austrija jedan od privilegovanih partnera `Grupe B ́ američke agencije NSA“, kaže Erih Mehel (Erich Möchel), specijalista za informacione tehnologije i zaštitu podataka.

Grupu B većinom čine zapadnoevropske zemlje, Japan, Južna Koreja i Turska. U `Grupi A ́ su Australija, Kanada i Novi Zeland.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja