NEPOŽELJNI: Država sapliće strane diplomce!
Foto: Univie.ac.at

Restriktivna austrijska imigraciona politika

NEPOŽELJNI: Država sapliće strane diplomce!

Austrija -
Po isteku studentske vize u roku od samo šest meseci apsolventi koji nisu iz zemalja članica EU moraju da nađu dobro plaćen posao, da bi dobili svojevrsnu austrijsku imigracionu vizu

BEČ - Stranim studentima iz zemalja koje nisu članice EU, nije lako da posle završenih studija u Austriji ostanu u zemlji.

Oni po isteku studentske vize imaju rok od samo šest meseci da pronađu dobro plaćen posao, koji će im omogućiti da dobiju crveno-belo-crvenu kartu (Rot-Weiß-Rot-Karte), svojevrsnu austrijsku imigracionu vizu, i tako ostanu u zemlji. Izdavanje crveno-belo-crvene karte mogu da zatraže samo apsolventi master i doktorskih studija, budući da završene bečlor studije nisu dovoljne.

Strogi kriterijumi za dobijanja ove karte (2.038,50 evra bruto mesečnih primanja), kao i izuzetno spor i komplikovan birokratski postupak njenog izdavanja, primorava veliki broj studenata da po završetku studija počnu da pakuju kofere.

Aleksander Van der Belen (Alexander Van der Bellen), poverenik Bečkog univerziteta, smatra da država ne sme postavljati dodatne prepreke stranim apsolventima.

“Rok za pronalaženje posla mora biti produžen sa šest na osamnaest meseci.”, smatra Van der Belen. " Cirih, Amsterdam, Minhen i Kopenhagen ulažu mnogo više, ne samo u zadržavanje stranih stručnjaka, već i u privlačenje stranih studenata na svoje fakultete”, dodao je on.

Obećavaju ali ne daju!

Famozna crveno-belo-crvena karta ni posle tri godine od uvođenja nije uspela da ispuni očekivanja vlasti. Kada je ovaj dokument uveden računalo se da će biti oko odobreno oko 8000 zahteva godišnje, međutim protekle godine boravak je odobren samo 1177 osobi (807 u Beču), i to uglavnom posebno kvalifikovanim pojedincima, ili onima koji rade u branšama u kojim Austriji nedostaju kadrovi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track