MUP AUSTRIJE: Nema dokaza da  američka NSA špijunira u Beču!

Istrage neće biti treba im verovati

MUP AUSTRIJE: Nema dokaza da američka NSA špijunira u Beču!

Austrija -
Podaci izneti u medijima da američka obaveštajna služba NSA špijunira međunarodne organizacije sa sedištem u Beču, a posebno OEBS, nisu mogli biti potvrđeni, kaže se u saopštenju

BEČ - Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije nije moglo da potvrdi medijske navode prema kojima je američka obaveštajna služba NSA špijunirala međunarodne organizacije sa sedištem u Beču, posebno Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

"Podaci izneti u medijima nisu mogli biti potvrđeni", navodi se u odgovoru Ministarstva na parlamentarno pitanje.

Bečki dnevnik "Prese" je u maju objavio da se OEBS nalazi među prioritetnim ciljevima špijunaže SAD. "Sa veoma visokom verovatnoćom je ozvučeno i sedište Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA)", rekao je tada za "Prese" nemački ekspert Holger Štark.

Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner je saopštila da je njeno ministarstvo, posle objavljivanja članka, dobilo odgovarajuće informacije. S tim u vezi je 5. juna stupljeno u kontakt sa OEBS-om, navodi se u odgovoru na poslaničko pitanje, dodajući da američka ambasada nije kontaktirana.

Kako je istakla, istraga neće biti pokrenuta.Glavni grad Austrije, proteklih dana, pomenut je u više navrata i u vezi otkrivanja američkih špijuna u Nemačkoj, koji su naloge navodno dobijali iz Beča.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track