ŠINDLER: Evropski centar islamizma nije BiH, nego Beč!
Foto: Tanjug

JAČA RADIKALIZAM U AUSTRIJI

ŠINDLER: Evropski centar islamizma nije BiH, nego Beč!

Austrija -
Austrija menja politiku prema radikalnim islamistima, zahvaljujući kojoj je Beč postao vodeći evropski centar za regrutaciju islamskih ratnika, odmah iza Londona koji i dalje ima primat

BEČ - Politički analitičar John R. Šindler upozorava (John R. Schindler) da bečki ekstremisti regrutiraju borce iz zemalja Balkana.

Austrija je odlučila promijeniti dosadašnju blagu politiku prema radikalnim islamistima, zahvaljujući kojoj je Beč postao vodeći evropski centar za regrutaciju islamskih ratnika, odmah iza Londona koji i dalje ima primat, prenosi Jutarnji list.

Najmanje 130 islamista iz Beča je otputovalo u borbe u Siriji, najčešće da bi se borili u redovima ekstremističke Islamske države, koja poslednjih meseci osvaja sve više teritorija u Siriji i Iraku. Austrijska ministarka Johana Mikl-Lajtner poručila je da Austrija menja svoju politiku tolerancije prema ekstremistima i traži oduzimanje državljanstva i proterivanje onih koji se priključe terorističkim grupama.

Od 130 osoba iz Austrije koji se trenutno bore u Siriji i Iraku njih 40 je s austrijskim državljanstvom. Najviše je ruskih državljana, Čečena s azilom u Austriji, a ostatak čine Turci te muslimani iz zemalja bivše Jugoslavije. Samo prošle godine je islamistima iz Ruske Federacije, uglavnom Čečenima, u 96 slučajeva oduzet status azilanta. U suradnji s islamskom zajednicom austrijska policija ispituje povratnike sa stranih ratišta i procjenjuje njihovu potencijalnu opasnost.

"Radikalni islamisti čine malu skupinu među pripadnicima islamske verske zajednice u Austriji", naglasila je Lajtnerova. Obično je reč o mlađim muškarcima nižeg obrazovanja i lošijeg socijalnog statusa. Direktor policije Konrad Kogler rekao je da se mreža radikalnih islamista u Austriji sastoji od “više ćelija”, međusobno labavo povezanih.

Neke austrijske džamije pretvorile su se u ekstremističkI regrutni centri, ali šefovi policije tvrde da su pod nadzorom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track