ODBIJENA VIZA: Austrija neće da primi ukrajinsku porodicu!

Boje se da ne ostanu

ODBIJENA VIZA: Austrija neće da primi ukrajinsku porodicu!

Austrija -
Porodici je od osornosti administrativnih radnika teže pala odluka ambasade da ih okvalifikuje kao IDP, odnosno kao osobe sa izbegličkim statusom u zemlji podnošenja zahteva

BEČ - Austrijska ambasada u Kijevu odbila je zahtev za izdavanje vize tročlnanoj ukrajinskoj porodici zbog sumnje da Ukrajinci ne dolaze na odmor, već žele da ostanu u zemlji.

Iako je porodica pravovremeno predala sva dokumenta, uključujući i pozivno pismo njihovog austrijskog prijatelja, zahtev je odbijen bez prava na žalbu.

Oleksandar, Gana i Jeva (5) Sosnovski, stanovnici Marijupolja na Crnom moru, koji je protekle nedelje bio centar ratnih zbivanja u Istočnoj Ukrajini, u poslednjem trenutku su uspeli da se povuku u Kijev. Tu su austrijskoj ambasadi predali zahtev za izdavanje vize, budući da ih je u posetu pozvao porodični prijatelj Rajmund Šalauer , koji je nedugo pre izbijanja rata i sam bio u poseti ovoj porodici.

"Ove godine sam im nekoliko puta predlagao da dođu kod mene, kako bi se bar na nekoliko nedelja sklonili sa ratišta“, izjavio je Šalauer.

On je sakupio svu neophodnu dokumentaciju: pozivno pismo, dokaz o obezbeđenom smeštaju za vreme boravka, dokaz o preuzimanju novčane garancije za čitavu porodicu i rezervisane avionske karte u oba smera.

Porodica je sva dokumenta predala austrijskoj ambasadi u Kijevu, gde su službenici, prema njihovim rečima, bili izuzetno neprijatni i više puta kategorički odbili da prime njihov zahtev. Porodici je od osornosti administrativnih radnika teže pala odluka ambasade da ih okvalifikuje kao IDP (osobe sa izbegličkim statusom u zemlji podnošenja zahteva), te u pisanoj formi iznela sumnju da bi se porodica po isteku vize zaista vratila u svoju zemlju.

Iako je porodica uz svoju izjavu na ovu temu, pravovremeno poslala i izjavu Rajmunda Šalauera, zahtev je odbijen. Ministarstvo spoljnih poslova Austrije izjavilo je da su službenici postupili ispravno. Ukoliko postoji i najmanja sumnja da podnosilac zahteva na put ne ide turistički, već kako bi ostao u zemlji, oni imaju pravo da odbiju zahtev. Ipak, sve i da su hteli da podnesu zahtev za dobijanje azila, Ukrajinci to ne bi mogli da urade. Da su legalno, sa važećom vizom kako su i planirali, došli u zemlju, uprkos ratu u Ukrajini oni ne bi ispunjavali uslove za dobijanje statusa izbeglice, a to je bila glavna briga službenika ambasade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track