PARLAMENT ODLUČAN: Austrija neće zabraniti nošenje feredže!

ODBIJEN PREDLOG FPÖ

PARLAMENT ODLUČAN: Austrija neće zabraniti nošenje feredže!

Austrija -
Većina poslanika austrijskog parlamenta odbila je predlog slobodaraca da se zabrani nošenje odeće koja prekriva lice žene, što je uobičajeno kod muslimanki

BEČ - Slobodarska partija Austrije (FPÖ) je prošle nedelje još jednom podnela zahtev da se u Austriji zakonom zabrani nošenje burke i feredže, odnosno odeći koja potpuno prekriva i maskira lice žene, kakav je običaj kod nekih muslimanki.

Ovaj predlog FPÖ odbačen je velikom većinom glasova saveznih poslanika. Za razliku od slobodaraca, kojima su se u zahtevu za zabranom prekrivanja lica u javnosti pridružili i poslanici Štronahovog tima (Team Stronach), socijaldemokrate (SPÖ), narodnjaci (ÖVP), Zeleni i NEOS-ovci smatraju da je nepotrebno donošenje ovakvog zakona, jer u državi skoro niko ne nosi feredžu.

Zahtev je podnela Karmen Šimanek (Carmen Schimanek), poslanica FPÖ u austrijskom parlamentu. Ona je podsetila da je zabrana feredže uvedena poslednjih godina u Francuskoj, Belgiji, kao i u švajcarskom kantonu Tičino. Slobodaraci su podneli predlog sličan francuskom zakonu iz 2011. o zabrani prekrivanja lica u javnosti.

"Evropski sud za ljudska prava nije smatrao da francuski zakon ugožava ljudska prava", podsetila je Šimanekova.

Sud nije smatrao da je potpuno maskiranje žena u prvom redu versko pitanje. Odluka o zabrani je legitimna, zasnovana na želji zakonodavca da se zaštite žene. Nametanjem propisa o potpunom maskiranju tela i lica žena, muškarci im zabranjuju da sudeluju u javnom životu, odlučio je Evropski sud za ljudska prava..

Pokrivanje lica nije bilo dozvoljeno ni u bivšoj Jugoslaviji

U nekadašnjoj Jugoslaviji su zar i feredža bili zakonom zabranjeni od 1950. godine. Tadašnja skupština Narodne Republike Bosne i Hercegovine je jednoglasno izglasala ovaj zakon, sa sličnim argumentima koji se danas koriste u Zapadnoj Evropi, da se žene diskriminišu maskiranjem lica, na taj način u startu eliminišu iz mnogih aspekata savremenog društvenog života.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track