USTAVNI SUD ODLUČIO: Homoseksualni parovi mogu da usvajaju decu!
Foto: AP

Austrija prelomila

USTAVNI SUD ODLUČIO: Homoseksualni parovi mogu da usvajaju decu!

Austrija -
Homoseksualni parovi su pre dve godine dobili pravo da usvoje dete jednog od partnera koje je rođeno u heteroseksualnoj zajednici

BEČ - Ustavni sud Austrije poništio je zakon koji homoseksualcima zabranjuje usvajanje dece. Obrazloženje je da je zakon diskriminišući i krši prava jednakosti kada je u pitanju seksualno opredeljenje roditelja. Protivnici su zabranu pravdali borbom za zaštitu braka kao i brigom o deci koja bi tako odrastala sa dva oca ili dve majke.

Socijaldemokrate se već neko vreme zalažu za jednakost LGBT populacije i zahtevaju da se i njima odobri pravo usvajanje dece. Odluka Ustavnog suda obradovala je pripadnike ove stranke.

Iako je Narodna stranke Austrije (ÖVP) pristalica tradicionalnog i hrišćanskog života, ministar poljoprivrede Andre Ruprehter (Andrä Rupprechter, ÖVP) javno je pre nekoliko meseci podržao ovaj predlog i time napravio preokret u ideologiji partije.

Ministar pravde Volfgang Brandšteter (Wolfgang Brandstetter, ÖVP) obećao je da će novi zakon biti usvojen najkasnije do 31. decembra ove godine jer tada i ističe rok koji je Ustavni sud odredio.

Homoseksualni parovi su pre dve godine dobili pravo da usvoje dete jendog od partnera koje je rođeno u heteroseksualnoj zajednici. Usvajanje tuđe dece bilo je zabranjeno, sve do danas!

Sada Ustavni sud Austrije ima stav da usvajanje tuđe dece od strane homoseksulanog para nije opasno po zdravlje i razvoj deteta. Sud je odbacio i argumente da država posebno treba da štiti tradicionalni, heteroseksualni brak. Ustavni sudije naglašavaju da su protiv bilo kakve diskriminacije homoseksualaca.

(S. Vulin/M. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track