GUDENUS: Nošenje marame nema veze sa verskim slobodama
Foto: Fpo

Za ravnopravnost žena

GUDENUS: Nošenje marame nema veze sa verskim slobodama

Austrija -
Obavezno nošenje marame predstavlja prvi korak ka segregaciji muškarca i žene i zbog toga mu nije mesto u Evropi, kaže prvi čovek FPÖ u Beču

BEČ - Johan Gudenus (Johann Gudenus), predsednik poslaničkog kluba Slobodarske partije (FPÖ) u Bečkoj gradskoj skupštini, naveo je da, dok se njegova partija već godinama zalaže za ravnopravnost žena i muškaraca, posebno kada je u pitanju razlika u visini mesečnih plata, za to vreme Socijaldemokratska partija (SPÖ) i Narodna stranka (ÖVP) bave pitanjima kao što su himna Austrije i Končita Vurst, a tek delimično se zalažu za zabranu nošenja marama koje predstavljaju ugnjetavanje žena.

Gudenus je takođe naglasio da je nošenje marame obično povezano sa nedostacima zakona o samostalnosti žena unutar islamskih porodica, prilikom čega se u prvi plan stavljaju religiozni zakoni. U zapadnim zemljama marama predstavlja izolovanje i kontrolu nad muslimanskim ženama, demonstraciju i prisustvo islamske moći, kao i demoralisanje i zastrašivanje nemuslimana.

"Obavezno nošenje marame predstavlja prvi korak ka segregaciji muškarca i žene, i zbog toga mu nije mesto u Evropi. Takođe, to nema nikakve veze sa religijskim slobodama“, ističe Gudenus.

On takođe podvlači da bi, umesto subvencioniranja besmislenih inegracionih mera, kao što je jezički kurs pod nazivom "Mama vozi bicikl“ (Mama fährt Rad), grad Beč muslimanskim ženama trebao pomoći da ostvare samostalan život. Prema njegovim rečima, zabrana nošenja marama u javnim ustanovama i školama bi predstavljala prvi korak ka tome.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track