TEŠKE OPTUŽBE: Amerikanci i Britanci prisluškuju sve mobilne telefone u Austriji!
Foto: AP/Ilustracija

Austrijski Zeleni tvrde

TEŠKE OPTUŽBE: Amerikanci i Britanci prisluškuju sve mobilne telefone u Austriji!

Austrija -
Svih 13,1 milion SIM-kartica u Austriji su pogođene ovom krađom, izjavio je Pilc

BEČ - Sve mobilne telefone u Austriji prisluškuju američke i britanske tajne službe, tvrdi Peter Pilc (Peter Pilz), poslanik austrijskih Zelenih u Saveznom parlamentu Austrije i portparol ove partije za pitanja bezbednosti u državi.

Pilc podseća da je došlo do sajber krađe podataka ogromnih razmera. Žrtva napada profesionalnih hakera je holandsko preduzeće Gemalto, proizvođač SIM-kartica. Američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) i njen britanski pandan, Vladin štab za komunikacije (GCHQ), uspeli su da otkriju kodove pomoću kojih mogu da se dešifruje sadržaj svih razgovora putem bežičnih telefona, podseća Pilc i naglašava da je obim štete ogroman:

"Svih 13,1 milion SIM-kartica u Austriji su pogođene ovom krađom", izjavio je Pilc u razgovoru za bečki dnevni list Hojte.

Svako ko ima kod za SIM-kartice, a u ovom slučaju su to moćne obaveštajne službe, može bez problema da sluša sadržaj svakog telefonskog razgovora. Gemalto je i proizvođač čipova za kreditne kartice, što strahove još povećava.

Pilc zahteva da Austrija preduzme nešto, kao i da se na nivou Evropske Unije konačno pokrenu mere protiv Velike Britanije. On zahteva da se na razgovor u vladu pozovu britanski i američki amabasador u Austriji.

Pored toga, Pilc zahteva da se podignu međunarodne tužbe protiv Britanije i SAD i traže milijarde evra odštete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja