PRAVE EVROPSKU KOALICIJU: Siriza i Podemos pozvali levičare Austrije na jedinstvo!
Foto: AP Photo

ujedinjuju se

PRAVE EVROPSKU KOALICIJU: Siriza i Podemos pozvali levičare Austrije na jedinstvo!

Austrija -
Smatramo da je naša odgovornost da sarađujemo u stvaranju koalicije širom Evrope koja bi bila izazov neoliberalnoj politici štednje, koja ne uništava samo naše, već sve zemlje, poručuju Siriza i Podemos

BEČ - Levičarske organizacije grčka Siriza i španski Podemos pozvale su levičare u Austriji na jedinstvo pred predstojeće izbore u Beču. U otvorenom pismu, ove dve organizacije, pozivaju austrijsku levicu na formiranje novog političkog saveza i učešće na narednim izborima u Austriji.

Konkretno je pismo upućeno nezadovoljnim članovima i funkcionerima Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ), kao i Zelenih, ali i nevladinih organizacija, socijalnih i političkih inicijativa. U pismu se navodi da je politička linija partijskog vrha SPÖ i Zelenih suodgovorna za socijalne i ekonomske probleme u Evropi.

"Njihova politika vodi ka snižavanju cene rada, stalnom rastu kirija, marginalizaciji ženske radne snage, visoke stope nezaposlenosti i stalno razaranje socijalne države. Verujući samo tržištima vlade su uspele da privatne dugove banaka i bankara socijalizuju i napakuju na leđa poreskih obveznika“, navodi se u pismu.

Povodom izbora u Beču, koji će se održati u oktobru, Siriza i Podemos pozivaju na priključenju osnivačkoj konvenciji „Beč drugačije“ (Wien anders) i najavljuju svoje učešće.

"Smatramo da je naša odgovornost da sarađujemo u stvaranju koalicije širom Evrope koja bi bila izazov neoliberalnoj politici štednje, koja ne uništava samo naše, već sve zemlje“, poručuju Siriza i Podemos dodajući da je u toj koaliciji potrebna Austrija i da je potrebna levica u budućoj vlasti u toj zemlji.

"Beč drugačije“ je izborni savez koji se sastoji od stranke Pirata, Komunističke partije (KPO), platforme „Nezavisni“ (Unabhangigen) i „Pravi Zeleni“ (Ećt Grun).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track