MORA DA SE UČI: Policija će juriti đake koji beže sa časova!
Foto: Milan Ilić

akcija bečkog školskog veća

MORA DA SE UČI: Policija će juriti đake koji beže sa časova!

Austrija -
Policajci će obilaziti javna mesta, a posebno tržne centre i parkove, u potrazi za učenicima koji su napustili nastavu

BEČ - Bečkog Gradsko školsko veće u saradnji zajedno sa bečkom policijom kreće u "poteru" za učenicima koji beže sa časova. Ova akcija započinje nakon uskršnjeg raspusta i trajaće nekoliko nedelja.

Bežanje sa časova nije beznačajan prekršaj i najčešće upravo đaci koji beže sa nastave prekidaju školovanje, umanjujući tako svoje šanse za budućnost. Mi to ne želimo da dozvolimo“, izjavila je Suzane Brandštajdl (Susanne Brandsteidl), predsednica Gradskog školskog veća.

Iako ne postoji evidencija o tačnom broju učenika koji beže sa nastave, nadležne službe procenjuju da sa časova svakodnevno beži na stotine đaka. Tokom ove akcije policajci će obilaziti javna mesta, a posebno tržne centre i parkove, zaustavljati "sumnjive" osobe i u razgovoru sa njima pokušati i tak saznaju da li se radi o učenicima koji su pobegli sa nastave.

„Samo naše prisustvo i aktivni razgovori sa mladima imaće veliki preventivni efekat“, rekao je šef policije Gerhard Pirstl (Gerhard Pürstl).

Prilikom otkrivanja maloletnih đaka koji su pobegli sa nastave Gradsko školsko veće i policija će u tom slučaju obaveštavati roditelje ovih đaka o tome da njihova deca markiraju sa časova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track