VISOKE MERE BEZBEDNOSTI NA EVROVIZIJI: Nema šanse da neko unese bombu!
Foto: AP

Štathale pod policijskom opsadom

VISOKE MERE BEZBEDNOSTI NA EVROVIZIJI: Nema šanse da neko unese bombu!

Austrija -
Da neko unese bombu ili eksploziv u dvoranu gotovo se može isključiti, ističe portparol bečke policije Roman Haslinger, dodajući da se u dvorani primenjuje isti nivo bezbednosti kao na aerodromima

BEČ - Pesma Evrovizije u Beču biće održana uz veoma visoke mere bezbednosti i, prema oceni odgovornih, gotovo se može isključiti mogućnost da, zbog pretnji bombom, bude otkazano takmičenje, kao što je to bio slučaj ove sedmice u Nemačkoj sa finalom izbora "Sledeći top model Nemačke" (Germany s next Topmodel).

Nemački šou, sa oko 10.000 gledalaca u dvorani u Manhajmu, morao je biti prekinut u četvrtak uveče, a sala evakuisana, nakon što je anonimna osoba telefonom javila da se u dvorani nalazi bomba.

Portparol bečke policije Roman Haslinger ističe da za 99,9 odsto ovakav scenario ne može da se dogodi na Pesmi Evrovizije u Beču. On, međutim, nagalašava da nikav ne postoji "100 odsto bezbednosti".

Od 7. aprila je bečka dvorana "Štathale", u kojoj će biti održan Evrosong, proglašeno zonom visoke bezbednosti.

Svaka osoba, ali i predmet koji ulazi u dvoranu mora proći bezbednosne kontrole, a to je bio i slučaj tokom čitavog toka preuređenja dvorane i potrebnih radova u njoj.

Nadležni su postavili i gajgerov brojač, kao i rendgenski skener za proveru svih koji žele u dvoranu. U vreme kada se održavaju takmičenja, a to su dva polufinala i finale, o bezbednosti u dvorani brinuće 300 policajaca, koji će biti potpomognuti i psima za otkrivanje eksploziva.

U "Štathale" je uspostavljena i posebna stanica policije. Ko nije akreditovan za ulazak u dvoranu nema načina da u nju i uđe.

"Da neko unese bombu ili eksploziv u dvoranu gotovo se može isključiti", ističe Haslinger, dodajući da se u dvorani primenjuje isti nivo bezbednosti kao na aerodromima.

Pored toga, on upozorava da je pretnja bombom putem telefona kažnjiva sa tri godine zatvora, kao i da se za svakim pozivaocem traga.

Menadžer austrijske državne televizije ORF zadužen za "Pesmu Evrovizije" Pius Štrobl naglašava da su organizatori, nakon događaja u Manhajmu, još jednom analizirali bezbednosno stanje i mere i da su došli do zaključka da su one dobre.

"Novinari nam već sada kažu da se radi o merama najviše bezbednosti koje su ikada videli na Evrosongu. Primer Manhajma pokazuje da je važno ne štedeti na bezbednosti", poručio je Štrobl dodajući da se u dvorani "Štathale" mogu naći samo prekontrolisana lica i predmeti.

Inače, pored policije, angažovano je i četiri privatna obezbeđenja, a u mere bezbednosti organizatori su uložili 1,3 miliona evra. Takmičenje za pesmu Evrovizije biće održano do 19. do 23. maja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja