OSVOJIO I PUBLIKU I KRITIKU: Srpski reditelj Goran Paskaljević nagrađen u Inzbruku
Foto: Zorana Jevtić

Jedan od najboljih u Evropi

OSVOJIO I PUBLIKU I KRITIKU: Srpski reditelj Goran Paskaljević nagrađen u Inzbruku

Austrija -
Nije mu bilo lako kao Srbinu da načini ogroman prodor u evropskoj i svetskoj kinematografiji, ali je humanizmom i iskrenošću svojih filmskih ostvarenja to učinio, rekao je filmski kritičar Klaus Eder

BEOGRAD - Naš slavni filmski reditelj Goran Paskaljević primio je nagradu za doprinos evropskom filmu na 24. Međunarodnom filmskom festivalu u austrijskom gradu Inzbruku.

Festival je organizovao i retrospektivu sa osam Paskaljevićevih filmova, a planirana je i kompletna retrospektiva od 16 njegovih igranih filmova, na jesen u Beču, pod pokroviteljstvom austrijske Kinoteke, rekao je Paskaljević danas Tanjugu.

Austrijska Kinoteka će tom prilikom objaviti i monografiju na nemačkom jeziku o stvaralastvu našeg autora. Na svečanoj dodeli nagrade sinoć u Inzbruku uvodno izlaganje održao je Klaus Eder, generalni sekretar FIPRESCI-ja, međunarodnog udruženja filmskih novinara i kritičara.

"Filmske priče koje Goran Paskaljević ekranizuje usko su povezane sa savremenom istorijom Srbije i bivše Jugoslavije. Nije mu bilo lako kao Srbinu da načini ogroman prodor u evropskoj i svetskoj kinematografiji, ali je humanizmom i iskrenošću svojih filmskih ostvarenja to učinio. Čak i kada je snimao u inostranstvu njegovi filmovi su uvek bili obeleženi duhom njegove zemlje. On je upravo na taj način postao pravi evropski reditelj. Jedan od najboljih", rekao je, između ostalog Eder.

Paskaljević se zahvalio na počasti koja mu je ukazana i obećao da će iduće godine doći na jubilarni, 25. festival u Inzbruku sa svojim najnovijim filmskim delom "Zemlja bogova", čije je snimanje završeno pre nedelju dana u indijskom delu mitskih planina Himalaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja