BEČ PUN STRANIH AGENATA: Šteta od industrijske špijunaže 1,6 milijardi evra!
Foto: S

Služba za zaštitu ustavnosti saopštila

BEČ PUN STRANIH AGENATA: Šteta od industrijske špijunaže 1,6 milijardi evra!

Austrija -
BVT naglašava da je povećana infiltracija špijuna u ustanove, kao i broj upada u informativne sisteme i prisluškivanje

BEČ - Strane špijunske aktivnosti u Beču, u kojem je sedište brojnih svetskih organizacija, štete ugledu Austrije, a industrijska špijunaža čini najveći deo špijunskih aktivnosti, istakla je Služba za zaštitu ustavnosti (BVT).

Prema proceni BVT, a šteta po domaću privredu se procenjuje na do 1,6 milijardi evra. Tako je i američki NSA prisluškovao Austriju u vezi ekonomskih interesa.

Služba je u godišnjem izveštaju ukazala na veliki broj stranih špijuna u glavnom gradu te zemlje i naglasila da je Beč, koji je sedište više međunarodnih organizacija, čvorište diplomatije, a tako i interesantan za špijune.

BVT u izveštaju naglašava da je povećana infiltracija špijuna u ustanove, kao i broj upada u informativne sisteme i prisluškivanje. BVT, međutim, ne može mnogo da učini protiv stranih špijuna, ako njihove aktivnosti nisu usmerene protiv Austrije.

Prema zakonu, aktivnost za strane službe je krivično delo tek kada se obavlja protiv interesa Austrije. BVT je utvrdio da se sve više stranih agenata zadržava kraće vreme u Austriji, i protiv toga nisu mogli da deluju. Agenti vrbuju austrijske privrednike, često i bez njihovog znanja.

BVT zato želi da kroz razgovore pokuša da deluje protiv vrbovanja za industrijsku špijunažu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja