ŠTRAHE TRAŽI REFERENDUM: Austrijanci da se izjasne o trećem paketu pomoći Grčkoj!
Foto: Rojter

Napeto u austrijskom parlamentu

ŠTRAHE TRAŽI REFERENDUM: Austrijanci da se izjasne o trećem paketu pomoći Grčkoj!

Austrija -
Potpuno je neprihvatljivo da dužnici mogu da se izjašnjavaju, a poverioci ne. Niko u ovoj vladi nema više legitimitet da izglasa treći paket pomoći, poručuje Štrahe

BEČ - Austrijski parlament trebalo bi u petak, 17. jula, na vanrednom zasedanju, da odobri novi paket pomoći Grčkoj, koji su predstavnici Atine dogovorili sa čelnicima EU, a lider najuticajnije opozicione stranke Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz Christian Strache) traži referendum o tom pitanju, što vlada odbija.

Štrahe odbija treći paket pomoći Grčkoj i smatra da bi o tome trebalo da se upitaju Austrijanci.

"Mi zahtevamo referendum", rekao je on bečkom dnevniku Esterajh i naglasio da ne može biti da samo Grci, dužnici, mogu da se izjasne, a poverioci, kao što je Austrija, to pravo nemaju.

Štrahe je istakao da je dogovor sa Grčkom jasno pokazao da je EU stalo da evro "progura" po svaku cenu, čak iako tu cenu sve više plaćaju poreski obveznici.

Prema njegovom mišljenju, najbolje rešenje krize bilo bi istupanje Grčke iz evrozone.

"Zahtevamo referendum o Austriji. Potpuno je neprihvatljivo da dužnici mogu da se izjašnjavaju, a poverioci ne. Niko u ovoj vladi nema više legitimitet da izglasa treći paket pomoći", poručuje Štrahe.

Na tom referendumu, kako je dodao, građanima bi trebalo da se postavi pitanje "Treba li Austrija da učestvuje u novoj pomoći, za koju je jasno da se neće vratiti nijedan cent".

Austrijska vlada nije spremna da prihvati zahtev Štrahea i odbija referendum o tom pitanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track