VIŠI SUD U GRACU ODLUČIO: Štajerac osuđen zbog nacističkog pozdrava
Foto: Profimedia

Uslovna presuda na 18 meseci

VIŠI SUD U GRACU ODLUČIO: Štajerac osuđen zbog nacističkog pozdrava

Austrija -
Optuženog je policija pronašla pomoću video-snimka demonstracija pokreta Pegida, gde je hitlerovski pozdravljao tokom govora Мihaela Štircenbergera, šefa bavarske desnopopulističke partije "Sloboda"

GRAC - Viši sud u Austriji osudio je juče na 18 meseci uslovnog zatvora 27-godišnjaka iz Graca, čime je potvrdio osnovanu sumnju tužilaštva da je okrivljeni na autrijskim demonstracijama pokreta Pegida ("Patriotski Evropljani protiv islamizacije Evrope") podigao ispruženu ruku u vidu pozdrava koji je bio zaštitni znak Hitlerove Nemačke.

Hitlerovski pozdrav je zabranjen u Austriji, smatra se pokušajem "oživljavanja nacizma" i krivično se goni. Snimci sa demonstracija su pokazali optuženog kako na sebi nosi majicu sa nesumnjivo desničarskim sadržajem i crno-belo-crvenu zastavu nemačkog carstva (1871-1918), koju danas često koriste velikonemački radikalni desničari i neonacisti.

Optuženog je policija pronašla pomoću video-snimka demonstracija pokreta Pegida, koje su, pod nazivom "Prva prolećna šetnja po Gracu", održane 29. marta ove godine. Na gradskom Glavnom trgu mladić je hitlerovski pozdravljao tokom govora Мihaela Štircenbergera, šefa bavarske desnopopulističke partije "Sloboda".

Optuženi se branio da je samo mahao rukama od oduševljenja. Dodao je i da nikada nije imao kontakt sa neonacističkom scenom, te da se mnogo čega ne seća, zbog lekova koje uzima.

Ovaj nezaposleni mladi Štajerac bio je više puta do sada pravosnažno osuđen zbog nasilja nad ljudima i životinjama, kao i zbog nedozvoljenog posedovanja oružja, dok jučerašnja uslovna zatvorska kazna još uvek nije pravosnažna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track