SKUPO ĆE IH KOŠTATI: Austrijska privreda gubi milione zbog pojačane granične kontrole!
Foto: Printscreen Wirtschaftsblatt.at

NA GUBITKU

SKUPO ĆE IH KOŠTATI: Austrijska privreda gubi milione zbog pojačane granične kontrole!

Austrija -
Transportna preduzeća zbog graničnih kontrola imaju 2,5 miliona evra veće troškove

BEČ - Pooštrene kontrole na granicama Austrije, uvedene zbog izbegličke krize, skupo će koštati privredu ove zemlje, navode mediji u Beču.

Pored 13,8 miliona evra, koliko za sada košta planiranih deset dana kontrole državne granice od strane policije i vojske, ove mere se već odražavaju finansijski i na austrijsku privredu. Od 13,8 miliona evra predviđenih za graničnu kontrolu 2,4 miliona evra iznose troškovi vojske, a 7,7 miliona evra troškovi policije.

Zbog gužvi, na primer, produžava se isporuka kod najvećeg prodavca automobila u zemlji "Porše holding" za dva dana, a BMW Štajer uvodi vanredni program rada. BMW iz Štajera dnevno transportuje više od 3.000 motora za postrojenja u Nemačkoj i zbog granične kontrole, kao mera predostrožnosti, poslala je veću, nego uobičajenu, količinu na put. Transportna preduzeća zbog graničnih kontrola imaju 2,5 miliona evra veće troškove.

"Trenutno računamo sa prosečno tri sata čekanja na granicama u pokrajinama Gornja Austrija, Salcburg i Burgenlandu, puta 50 evra po satu po kamionu za osoblje to znači 2,5 miliona evra dnevno. Zbog te situacije bilo bi potrebno uvesti privremeno fleksibilnija pravila o zakonski određenom odmoru za vozače, kao i smanjenju putarine za deset odsto", ističe predsednik sindikata transportnih preduzeća Aleksander Klačka.

On je rekao da, ako Slovenija i Italija budu uvele granične kontrole prete još veći troškovi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track