BEĆKOVIĆ GOSTOVAO U BEČU: Pesnik podržao Prosvjetinu školu srpskog jezika!
Foto: SPKD Prosvjeta

SRDAČNO DOČEKAN

BEĆKOVIĆ GOSTOVAO U BEČU: Pesnik podržao Prosvjetinu školu srpskog jezika!

Austrija -
Vi niste daleko od svoje zemlje. Beč je važno mesto kulture, u kome su živeli i stvarali i svoja dela objavljivali najviši sinovi naše kulture, poručio je MAtija Bećković gostujući u SPKD Prosvjeta Austrija

BEČ - Austrija, u okviru programa Predstavljanje dela i autora srpske književnosti, proteklog vikenda je bečkim poštovaocima književnosti predstavila život i delo velikog srpskog pesnika Matije Bećkovića.

U subotu, 19. septembra u prepunoj sali Hrama Vaskrsenja Hristova u drugom bečkom okrugu, književno veče je otvorio protojerej-stavrofor Krstan Knežević, zamolivši prisutne da sa pažnjom poslušaju reči mudrog čoveka, kakav je Bećković. Večeri su prisustvovali brojni umetnici, pisci i pesnici, studenti, članovi diplomatskog kora, sveštenici, predstavnici srpskih organizacija u Austriji.

Obraćajući se prisutnima, Matija Bećković se zahvalio Prosvjeti na pozivu i srdačnom dočeku. Prisutni su imali priliku da u jednom dahu izgovorenom, nadahnutom dvočasovnom pesničkom monologu, čuju Bećkovićeve pesme, poput: Kosovo polje, Kralj Petar II, Majka, Hleba i jezika, Poema Momi Kaporu, Nisi ti više mali, Ćeraćemo se još, Gospode pomiluj, Reče mi jedan čoek...

Oduševljen pažnjom brojne publike, među kojima je bilo dosta mladih članova "Prosvjete" obratio im se rečima: "Zahvalan sam Vam jer ste u punoj snazi i lepoti. Vi niste daleko od svoje zemlje. Beč je važno mesto kulture, u kome su živeli i stvarali i svoja dela objavljivali najviši sinovi naše kulture, poput Njegoša, Đure Daničića, Vuka Karadžića, Branka Radičevića i pisali su ćirilicom, kao što danas ćirilicom piše Matica Srpska, Književna zadruga, izlazi list "Politika" i ona neće propasti, jer u svetu mnogo više ljudi piše ćirilicom nego latinicom", naglasio je Bećković.

Predsednik Društva, prof. Srđan Mijalković je uručio Matiji Bećkoviću "Veliku povelju Prosvjete" i zahvalio mu na podršci i poverenju. Mijalković je prisutne obavestio da će Prosvjetina škola srpskog jezika, uz podršku akademika Bećkovića, svečano i zvanično početi novu školsku godinu, 4. oktobra gostovanjem dečjeg pesnika Ljubivoja Ršumovića, što je pozdravljeno gromkim aplauzom. Škola ima veliku podršku Eparhije austrijsko -švajcarske, a projekt je sufinansirala i Uprava za dijasporu Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track