AUSTRIJSKA MINISTARKA POLICIJE: Austrija će vraćati izbeglice u Hrvatsku i Sloveniju!
Foto: Reuters

SVE PO PROPISU

AUSTRIJSKA MINISTARKA POLICIJE: Austrija će vraćati izbeglice u Hrvatsku i Sloveniju!

Austrija -
Mi smo iz Austrije već vratili više od 5.000 ili 5.500 migaranata, između ostalog u Bugarsku i Rumuniju - saopštila je ministar unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner

BEČ - Austrija je vratila više od 5.000 migranata u države EU kroz koje su prošli na putu ka ovoj zemlji, saopšteno je danas iz austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pre tri nedelje, Austrija i Njemačka su privremeno izuzele sirijske izbeglice od pravila EU po kojima izbeglice moraju da zatraže azil na mestu ulaska u Uniju. Ovaj potez razljutio je neke susedne zemlje, poput Mađarske, koja je komentarisala kako će to samo podstaći još više migranata na dolazak.

- Ukoliko se dobro sećam, mi smo iz Austrije vratili više od 5.000 ili 5.500 migaranata, između ostalog u Bugarsku i Rumuniju - saopštila je ministar unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner novinarima na sastanaku "Hrišćansko-socijalne unije" u Nemačkoj, koja je sestrinska partija konzervativaca kancelara Angele Merkel.

Mikl-Lajtnerova je dodala da je za pravilno funkcionisanje azila neophodna efikasna politika povratka te da se na tome još treba prilično raditi, pogotovo kada je reč o severnoafričkim državama. Napomenula je da u zemljama sigurnog porekla, poput Hrvatske i Slovenije gotovo i nije bilo zahteva za azil, što znači da glavni motiv migranata koji su prolazili kroz te zemlje nije bio spas i sigurnost, već su želeli da izaberu zemlju sa najprivlačnijom ekonomskom situacijom.

- Ako izbeglice dolaze iz Hrvatske i Slovenije u Austriju i tek tu se prijavljuju za azil, onda ćemo ih vratiti nazad u Hrvatsku i Sloveniju - dodala je Mikl-Lajtnerova. Austrija je osudila 545 trgovaca ljudima na zatvorske kazne, a ove godine se očekuje oko 2.000 krijumčarima, što je dvostruko više nego prošle godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track