ORBAN: Austrija nije protiv postavljanja ograde ka Hrvatskoj!
Foto: Printscreen Krone.at

SUSRET U BEČU

ORBAN: Austrija nije protiv postavljanja ograde ka Hrvatskoj!

Austrija -
Austrijski kancelar Verner Fajman sastao se dana sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom a tema razgovora bila je izbeglička kriza

BEČ - Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas, posle razgovora sa austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom, da je stekao utisak da se Austrija ne protivi postavljanju ograde na mađarsko-hrvatskoj granici.

On je na konferenciji za novinare posle sastanka sa Fajmanom, rekao da je očigledno da i dalje postoje razlike u stavovima Beča i Budimpešte. Orban je kazao i da Austrija "nije podržala punim srcem" planirano postavljanje ograde prema Hrvatskoj, ali da vidi "neku vrstu prihvatanja" Beča u rešavanju izbegličke krize.

Fajman je, na odvojenoj konferenciji za novinare, istakao da je neophodno razgovarati o rešenju izbegličke krize i istakao da je obezbeđivanje spoljnih granica EU "u saglasnosti sa zakonima". On je istovremeno naglasio i da pravo na azil mora biti takođe prioriretno, jer se radi o ljudskom pravu.

Prema njegovim rečima, ne mogu se izbeglice, na osnovu Dablinskog sporazuma, vraćati u druge zemlje jer one ne ispunjavaju potrebne standarde. Odnose Mađarske i Austrije Fajman je okarakterisao "korektnim", a istovremeno je ukazao da postoje određene tenzije. U više navrata je kazao da je neophodna osnova za saradnju.

Do Austrije iz Mađarske noćas stiglo 4.500 izbeglica

Austrijska policija je saopštila danas da je do granica Austrije iz Mađarske noćas ; stiglo 4.500 izbeglica koje pokušavaju da se domognu Nemačke ili neke od zemalja Zapadne Evrope. Na austrijskoj granici juče je zabeleženo 7.500 izbeglica, što je nešto manje od očekivanih 10.000, podaci su policije. U Mađarskoj je nešto manje izbeglica registrovano juče - 8.014, saopštila je mađarska policija. Većina izbeglica do Mađarske stiže preko Hrvatske, posle odluke Budimpešte od 15. septembra da zatvori granicu sa Srbijom. Zagreb je danas saopštio da je 8.500 migranata stiglo u Hrvatsku u četvrtak i da broj ljudi koji je prošao kroz zemlju od zatvaranja hrvatsko-srpske granice iznosi 55.000.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track