Najnovije vesti

AUSTRIJA PRETI ZATVARANJEM GRANICA: Ne želimo makedonski scenario na našim prelazima!
Foto: Fonet

Raste nepetost zbog izbeglica

AUSTRIJA PRETI ZATVARANJEM GRANICA: Ne želimo makedonski scenario na našim prelazima!

Austrija
Ukoliko dođe do nagomilavanja izbeglica na granici onda je jedina šansa u potpunom zatvaranju granica, kaže ministarka policije Johana Mikl-Lajtner

BEČ - Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner) uzburkala je javnost izjavom da će, ako Nemačka zatvori granice i dođe do nagomilavanja izbeglica, ova zemlja biti primenjena da zatvori granice i to čak i uz primenu sile.

 

Ona nije želela da komentariše najave Nemačke da će obustaviti vanredne vozove kojim je iz Austrije prevozila izbeglice preko granice, objasnivši da takva informacija jeste i od interesa za krijumčare.

 

Mikl-Lajtner je juče podvukla da je potrebno evropsko rešenje izbegličke krize.

 


 

"Moramo biti svesni da, ako nema međunarodnog rešenja, postoje samo dve mogućnosti - da nastavimo kao i do sada, ili da uvedemo strože kontrole na granicama, a to znači i primenu sile", objasnila je ona.

 

Mikl-Lajtner je ukazala da bi onda nastale slike poput onih u Makedoniji, i da toga moraju biti svesni svi. Ukoliko dođe do nagomilavanja izbeglica na granici onda je jedina šansa u potpunom zatvaranju granica, smatra ona.

 

Lider Narodne partije (OVP), čiji je Mikl-Lajtner član, vicekancelar Rajnhold Miterlener (Reinhold MItterlehner) podvukao je da neće biti primene sile. Izjava ministarke, međutim, naišla je na kritike pre svega nevladinih organizacija, koje su osudile svaku primenu sile protiv izbeglica.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...