STANDARD O PROTESTIMA U CRNOJ GORI: Hteli ne hteli, sa Milom morate da se suočite!
Foto: Fonet

Analiza

STANDARD O PROTESTIMA U CRNOJ GORI: Hteli ne hteli, sa Milom morate da se suočite!

Austrija -
List piše da EU već godinama insistira na suzbijanju korupcije raširene u Crnoj Gori, a iz dobro obaveštenih izvora saznaje da je EU prestala da očekuje veliki napredak u približavanju Crne Gore Uniji

BEČ - Ugledni bečki dnevni list Standard, objavljuje pod naslovom "Najavljeni novi veliki protesti u Crnoj Gori" o demonstracijama opozicionog saveza, Demokratskog fronta, najavljenim za večaras u 19 sati.

Najmanje trojica opozicionih vođa i poslanika su povređeni u dosadašnjim protestima, u kojima demonstranti kampuju već nedeljama ispred crnogorskog parlamenta u Podgorici, piše dalje Standard.

Navodi pritom Nebojšu Medojevića i Andriju Mandića, koji kažu da su bili brutalno pretučeni.

"Uhapšeno je 11 lica, među njima i novinari", takođe piše u tekstu. List podseća da "Demokratski front već nedeljama zahteva ostavku Mila Đukanovića.

"Bilo kao premijer ili predsednik, Đukanović od 1991. ima vodeću ulogu u Crnoj Gori. U Crnoj Gori, sa njenih 620.000 stanovnika, čovek, hteo ne hteo, ne može a da se ne suoči sa Milom Đukanovićem."

U tekstu se pominje i teza da su ove demonstracije zapravo protest protiv planiranog ulaska Crne Gore u NATO, ali da to nije i jedini razlog. Standard podseća da je trenutno u Crnoj Gori podrška ulasku u NATO 52 procenta, veća nego ikada pre, ali u prvom redu zato što NATO i državna vlst daju velik novac za opšteprisutno propagiranje ulaska u ovaj pakt.

U Standardu piše takođe da EU već godinama insistira na suzbijanju korupcije raširene u Crnoj Gori. Iz dobro obaveštenih izvora Standard saznaje da je EU prestala da očekuje veliki napredak u približavanju Crne Gore EU.

Jedan diplomata EU, naglašavajući da EU, kada je o Balkanu reč, " ima očigledan nedostatak strateškog razmišljanja", izjavio je Standardu:

"Moramo biti veoma oprezni da bilo koju od država na Balkanu ne predamo u ruke Rusiji."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track