U STRAHU POSLE MASAKRA U PARIZU: Austrijanci se pitaju koliko su sigurni božićni vašari!
Foto: Vladimir Kozomara

MUČAN OSEĆAJ

U STRAHU POSLE MASAKRA U PARIZU: Austrijanci se pitaju koliko su sigurni božićni vašari!

Austrija -
Ovog vikenda planirano je otvaranje tradicionalnih božićnih vašara u Lincu, međutim, posle terorističkih napada u Parizu zavladao je strah i strepnja ne samo u Lincu već i u čitavoj Austriji.

LINC - "Nesigurnost građana i loš osećaj ne možemo potpuno da eliminišemo", priznaje policijski direktor Gornje Austrije u razgovoru za bečki dnevni list Hojte.

Policija ne odaje koje je mere u sprečavanju terorističnih napada poduzela a posebno u vreme pred Božić, kada se veliki broj ljudi okupljaju oko tradicionalnih štandova za punč, na omiljenim božićnim vašarima, u šoping centrima i trgovačkim ulicama.

Prema austrijskoj Službi za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma, u Austriji je oko 250 džihadista, od kojih je 70 bilo na ratištima u Siriji i vratilo se u Austriju. U Gornjoj Austriji živi od pet do osam povratnika. Međutim, njihovo praćenje, kako u Gornjoj Austiji tako i u preostalih osam austrijskih pokrajina, nije moguće organizovati neprekidno, što zbog manjka kadra, što zbog nepostojanja zakonskog osnova.

U Savezni parlament Austrije je došao predlog novog Zakona o zaštiti države, koji treba da omogući mnogo slobodnije i efikasnije delovanje bezbednosnih službi. Međutim kako se saznaje i pre zvanične debate koalicioni partneri u saveznoj vladi, socijaldemokrate i narodnjaci, imaju različite satvove po pitanju ovog zakona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track