AUSTRIJSKA MINISTARKA POLICIJE Lajtner: Očekujemo 120.000 zahteva za azil i to će nas koštati milija
Foto: Rojters I Facebook

UDAR NA BUDŽET

AUSTRIJSKA MINISTARKA POLICIJE Lajtner: Očekujemo 120.000 zahteva za azil i to će nas koštati milija

Austrija -
BEČ - Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner očekuje da će iduće godine u Alpskoj republici biti podneto do 120.000 zahteva za dobijanje azila, prenosi danas bečki dnevnik "Esterajh"

"Ove godine je već 86.500 ljudi podnelo zahtev za dobijanje azila", kazala je Mikl-Lajtner u intervjuu bečkom dnevniku. Iduće godine ona očekuje još veći broj podnosilaca molbi za dobijanje azila.

"Ako ne budemo ništa učinili moramo 2016. računati sa do 120.000 zahteva za dobijanje azila", ukazala je ministarka unutrašnjih poslova.

To bi, kako je upozorila, moglo iduće godine koštati do milijardu evra iz budžeta. Mikl-Lajtner se, zbog toga, zalaže za pooštravanje zakona kad je reč o spajanju porodica azilanata, kao i uvođenje vremenski ograničenog azila, to jest efektivnije obezbeđivanje spoljnih granica EU. Ona je najavila da će iduće godine ponovo podstaći "uspavanu" raspravu o vremenski ograničenom azilu.

Mikl-Lajtner kaže da je u pregovorima sa koalicionim partnerom oko ove mere, te očekuje odluku vlade najkasnije do kraja januara. Kada je reč o građevinskim merama na austrijsko-slovenačkom prelazu Špilfeld, Mikl-Lajtner je stala u odbranu tog poduhvata koji treba da uvede red u prelazak državne međe.

"Ko se ruga sistemu kontrole ne zna o čemu govori", poručila je kritičarima. Ona je istakla da prduzetim merama može da se osigura kontrolisan ulazak u zemlju uz kontrolu prtljaga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track