AUSTRIJSKA MINISTARKA POLICIJE: Više nećemo propuštati migrante u Nemačku!
Foto: Fonet

OD MAJA TEŽE DO AZILA

AUSTRIJSKA MINISTARKA POLICIJE: Više nećemo propuštati migrante u Nemačku!

Austrija -
BEČ - Austrijska vlada najavila je pooštravanje pravila za davanje azila, ukazujući da će od sredine maja biti bitno ograničen proces dodele azila

Ministarka unutrašnjih poslova i ministar odbrane, Johana Mikl-Lajtner i Hans-Peter Doskocil rekli su, posle sednice vlade, da je planirano pooštravanje zakona o azili i da će biti okončano „propuštanje“ do Nemačke. Austrija će ubuduće, kako su rekli, nakon što bude prekoračenenja godišnjeg limita koji je određen za tražilaca azila, obrađivati samo molbe lica gde postoje razlozi za zaštitu prema konvenciji o ljudskim pravima. Ovaj mehanizam biće unet u zakon o azilu i stupiće na snagu od sredine maja, najavili su oni.

"Nako prekoračenja limita nećemo prihvatati nikakve zahteve, izuzev ako je to obavezno na osnovu kriterijuma kao što su Član 8 Konvencije o ljudskim pravima", pojasnila je Mikl-Lajtner, navodeći da Član 8 predviđa pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života, to jest spajanje porodica.

Zahtevi će biti primani i od osoba čiji bi životi bili ugroženi vraćanjem u susednu zemlju. Mikl-Lajtner i Doskocil su istakli da će izbeglice biti vraćene u susedne zemlje iz kojih su došli u Austriju. Da li su kriterijumi ispunjeni za razmatranje zahteva za azil biće, prema njihovim rečima, odlučivano ubuduće u brzom postupku dirketno na granici, u takozvanim centrima za registraciju. Isto tako oni su najavili intenziviranje graničnih kontrola na međi prema Italiji i Mađarskoj.

"Tamo gde kontrolišemo granice, više neće biti nikakvog propuštaja u Nemačku", podvukao je Doskocil. Prema Mikl-Lajtner, ove godine, do kraja marta, u Austriji je podneto 14.000 zahteva za azil, zbog čega je Austrija naterana da svaku molbu proverava da li postoje razlozi za azil, što ubuduće neće više biti slučaj.

Zahtevi za azil, prema Doskocilu i Mikl-Lajtner, trebalo bi ubuduće da se predaju samo na granici, u centrima za registraciju. Generalni direktor za javnu bezbednost treba narednih dana da definiše koliko će takvih centara biti uspostavljeno. Tražioci azila moćiće u tim centrima da budu zadržani do 120 sati, kako bi se razjasnilo da li postoji osnova za primanje molbe.

Austrija je tokom prošle godine primila 89.000 zahteva za azil, nakon čega je utvrdila ograničenje za naredne tri godine, tokom kojih namerava ukupno da primi 120.000 molbi. Za ovu godinu predviđen je limit od 37.500, koji će, kako se procenjuje, biti dostignut još tokom leta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track