DRŽE MIGRANTE NA OKU: Austrija uvodi kontrole na još tri granična prelaza
Foto: AP

IZBEGLIČKA KRIZA

DRŽE MIGRANTE NA OKU: Austrija uvodi kontrole na još tri granična prelaza

Austrija -

BEČ - Austrijske vlasti završile su planiranje i započinju radove na uspostavljanju kontrola na još tri granična prelaza na istoku i jugu zemlje, s ciljem smanjenja broja migranata

Krajem aprila planirano je uvođenje strožijih kontrola - kako je najavljeno, svako vozilo će biti pregledano, a od 1. maja stupa na snagu pooštreni zakon o azilu, koji će omogućiti brzo rešavanje zahteva na samoj granici.

Prema pisanju bečkog dnevnik "Esterajh", na graničnom prelazu Nikelsdorf, prema Mađarskoj, biće uspostavljen sistem upravljanja državnom međom po uzoru na Špilfeld, prelazu prema Sloveniji

Na Špilfeldu austrijske vlasti su podigle ogradu i uvele i druge mere kojima se olakšalo upravljanje talasom izbeglica. Takođe će i na prelazu Hajligenkrojc, isto prema Mađarskoj, koji bi mogao biti alternativna ruta, biti pooštrene kontrole. Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner ranije je rekla da oko 100 zahteva za azil bude podnet na istoku zemlje, i da te izbeglice ka Austriji dolaze preko Bugarske, Rumunije i Mađarske.

U pokrajini Tirol, koja se graniči sa Italijom, austrijske vlasti će početi sa kontrolama za dve do tri nedelje. Kako bi se zaustavila migracija preko Mediterana vlasti uvode kontrolu na prelazu Brener, gde će biti upućena i vojska. U pokrajini Tirol biće raspoređeno 300 vojnika, koji će obezbeđivati granicu, posebno zelenu među.

Ministar odbrane Hans Peter Doskocil očekuje da će od maja, svakog meseca, u Austriju preko Italije pokušati da uđe do 30.000 afričkih izbeglica. Na svim prelazima biće podignuta ograda, levo i desno od prelaza, ali za sada nije jasno koliko će biti duga, navode mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track