KURC POOŠTRIO TON: Nemačka nam nameće svoju politiku
Foto: Rojters

Upozorenje

KURC POOŠTRIO TON: Nemačka nam nameće svoju politiku

Austrija -

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc oštro je, u vezi izbegličke krize, kritikovao Nemačku, ističući da "Berlin svima nameće svoju politiku".

On je, gostujući sinoć na nemačkoj televiziji ARD, povodom referenduma u Mađarskoj, podvukao da je politika nemačke kancelarke Angele Merkel pogrešna.

"Mnogi imaju osećaj da nekolicina, pre svega Nemačka, nameću drugima politiku koju neće", naglasio je Kurc. Na konstataciju da na referendumu u Mađarskoj 57 odsto građana nije glasalo, Kurc je kontrirao da je i na poslednjim izborima za Evropski parlament sličan udeo gradajana širom Evrope izostao sa birališta.

KURC: Uvešćemo društveno koristan rad za migrante i zabraniti burke!

"Rumuni su naterani da uspostave na hiljade smeštaja za izbeglice. U međuvremenu, posle godinu dana, ni par stotina izbeglica nije došlo u tu zemlju. Izbeglice koje krenu na put ka Evropi ne žele u Rumuniju, Mađarsku ili Poljsku, već u Austriju, Nemačku ili Švedsku“", dodao je on.Kurc je ocenio da je izbegličko pitanje ima ogroman potencijal razdora.

"Mnogi imaju osećaj da su tretirani kao članie druge klase, kao da moraju biti moralno vaspitani. Ne bi smeli uvek da se prikazujemo moralno nadmoćniji", apelovao je on.Kurc je poručio da ne treba primati one izbeglice koje krenu ilegalno na put ka Evropi.

Takođe je naglasio da je neopgodno pomoći ljudima u Siriji na licu mesta, a da Evropa izbeglie treba da dovodi direktno iz kriznih regiona, a ne prepusti ih krijumčarima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track