PRVI ZLOČIN ISLAMISTA U AUSTRIJI: Osećao se diskrimisanim pa ubio dvoje penzionera i zapalio im stan
Foto: EPA 16.6.2017

Idol mi ali bakr al bagdadi

PRVI ZLOČIN ISLAMISTA U AUSTRIJI: Osećao se diskrimisanim pa ubio dvoje penzionera i zapalio im stan

Austrija -

Osumnjičeni za ubistvo bračnog para u Lincu, Tunišanin koji skoro dve decenije živi u Austriji, zakleo se na vernost šefu Islamske države Abu Bakru al Bagdadiju, izjavio je danas direktor policije u pokrajini Gornja Austrija Andreas Pilsl.

On je, nakon sednice odbora za bezbednost pokrajinske skupštine, kazao da je uhapšeni od sredine prošle godine pokazao sumnjive tendencije u pravcu radikalizacije.

To je pokazalo, kako je objasnio Pilsl, analiza njegovog Fejsbuk profila. Tendencije su vodile do poslednjeg unosa zakletve, objasnio je on. Tunišanin je 30. juna na svirep način ubio par penzionera i potom zapalio stan žrtava.

Nakon zločina on se sam predao policiji, koja je još ranije ukazala da bi ovo mogao biti prvi zločin u ime Islamske države na tlu Austrije.

Kao motiv za zločin on je naveo želju da uputi poruku društvu i Slobodarskoj partiji Austrije (FPO) pošto se oseća diskrimisanim kao stranac i musliman.

Naime, jedan sin bračnog para je saradnik zamenika predsednika pokrajine iz redova FPO Manfreda Hajmbuhnera.

Analiza podataka sa raznih socijalnih medija pokazala je da se Tunišanin u poslednje vreme sve više izjašnjavao pozitivno o islamističkim sadržajima.

On se, kako pretpostavlja policija, samostalno radikalizovao.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ratuju za veru, ali i debelu platu: Ko su ljudi koji iz Srbije odlaze na sirijski front?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track