OECD UPOZORAVA: Austrija  zaostaje u digitalizaciji za bogatim zemljama
Foto: Foto: AP

RASKORAK

OECD UPOZORAVA: Austrija zaostaje u digitalizaciji za bogatim zemljama

Austrija -

BEČ - Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) upozorila je Austriju da njena tranzicija ka digitalizaciji zaostaje za većinom bogatih zemalja i da se taj raskorak u odnosu na druge čak povećao u poslednjih nekoliko godina.

"Razlike su naročito zabrinjavajuće kod zadataka koji se odnose na internet, poput diskusija u realnom vremenu, slanja e-pošte ili izvršenja onlajn transakcija", navodi se u danas objavljenom izveštaju OECD-a sa sedištem u Parizu. Konkretno, mala i srednja preduzeća u Austriji sporo usvajaju inovativne informacione i komunikacione tehnologije, ocenjuje u izveštaju ekspertski tim ove organizacije.

Austrijski kancelar Kristijan Kern izneo je u januaru ambiciozne ciljeve za prelazak na digitalnu ekonomiju kako bi se zatvorio uočeni gep, predstavljajući desetogodišnji plan koji je fokusiran na stvaranje novih radnih mesta i podsticanje javnih investicija.

Njegova "digitalna mapa puta" ima za cilj da obezbedi brzi širokopojasni internet do najzabačenijih delova te alpske zemlje do 2020. godine. Dokumentom se predviđa i obrazovna inicijativa za otpočinjanje digitalne edukacije što je pre moguće, kako bi se osiguralo da nijedno dete ne napusti školu bez IT veština.

Planu vlade je potreban transparentan sistem monitoringa s vremenskim rokovima, a potrebno je da on obuhvati digitalnu edukaciju vlasnika i menadžera malih preduzeća, preporučuje OECD.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track