PLJUŠTE OPTUŽBE POSLE ZATVARANJA 6 DŽAMIJA: Posvađali se lideri Islamske zajednice, traže ostavku predsednika!
Foto: EPA

RASULO!

PLJUŠTE OPTUŽBE POSLE ZATVARANJA 6 DŽAMIJA: Posvađali se lideri Islamske zajednice, traže ostavku predsednika!

Austrija -

BEČ - U Islamskoj verskoj zajednici u Austriji (IGGOe) vlada veliko nezadovoljstvo posle odluke austrijske vlade da protera više imama zbog finansiranja iz inostranstva, kao i da zatvori više džamija, među kojima je i jedna bliska turskim "sivim vukovima", a raste i pritisak na predsednika te organizacije Ilbrahima Olguna.

Olguna je pozvao njegov potpredsednik Abdi Tasdegen, zajedno sa drugim članovima Visokog saveta, da podnese ostavku.

foto: EPA

Sve ukazuje na to da uzrok za zatvaranje džamija nije u vladinoj borbi protiv političkog islama, već, kako prenose austrijski mediji, iza svega stoji intriga unutar IGGOe. Politolog Tomas Šmidinger smatra da se radi o Olgunovoj "zakasneloj osveti" pošto je njegov izbor osporilo versko udruženje Arapska verska zajednica, kojoj je vlada zabanila sada rad.

Olgunu, koji je blizak tursko-islamskoj uniji (ATIB), prebacuju i političke motive. Tasdegen tvrdi da on pokušava da u IGGOe oslabi opoziciju I ućutka one koji drugačije misli. Olgun je navodno svojim delovanjem pokušao I da ojača turski uticaj u IGGOe.

foto: AP

Kritičari u sopstvenim redovima prebacuju Olgunu da je sam izazvao zabranu Arapske verske zajednice, a Visoki savet tvrdi da ima prepisku u kojoj Olgun ukazuje nadležnom ministarstvu ukazuje na to da više ustanova ne ispunjavga pravne uslove da budu džamije. Na toj listi je i Arapska verska zajednica, kojoj je zatvoreno šest džamija.

Austrijska vlada tvrdila je, prilikom objave mera za borbu protiv političkog islama, da je sve urađeno u saglasnosti sa IGGOe. Olgun je za vikend objavio saopštenje u kojem je izrazio zaprepašćenje zbog tih mera tvrdeći da nije bio informisan, pa je najavio preduzimanje pravnih mera.

foto: EPA

Zbog odluke vlade da protera imame, zatvori džamije i zabrani rad Arapskoj verskoj zajednici, preko društvenih mreža upućene su pretnje smrću austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu. Pretnje su upućene sa više profila, a nadležna Služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma već je pokrenula istragu i traga za licima koja su napisala pretnje.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track