AUSTRIJA DEMONSTRIRA SILU: Održali vojne vežbe na granici kako bi poslali poruku migrantima (FOTO, VIDEO)
Foto: Reuters

BORBA SA ILEGALCIMA

AUSTRIJA DEMONSTRIRA SILU: Održali vojne vežbe na granici kako bi poslali poruku migrantima (FOTO, VIDEO)

Austrija -

Na graničnom prelazu Špilfeld ka Sloveniji austrijske snage bezbednosti su danas održale vežbu prikazujući hitne mere za sprečavanje ilegalne migracije.

1 / 8 Foto: AP

Vežba je održana i pored protivljenja susedne Slovenije.

"2015. godine smo imali nekontrolisale prelaske granice i to se ne sme nikada više ponoviti", poručio je ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl koji je prisustvovao vežbi, dodajući da je to upravo i poruka vežbe.

U vežbi je učestvovalo oko 500 policajaca i 220 vojnika, kao i vojna oprema, među kojima i oklopna vozila, te i helikopteri vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova.

foto: Reuters

Ministar Kikl i ministar odbrane Mario Kunasek istakli su da se vežbom upućuje poruka domaćem stanovništvu i krijumčarima, ali i migrantima.

"Želja nam je da pokažemo da funkcioniše upravljanje granica i odbrana, kako niko ne bi više pomislio da će biti propuštanja", rekao je on.

Država koja ne štiti svoje granice gubi verodostojnost, naglasio je Kikl dodajući da nije ništa pogrešno sprečavati ilegalnu migraciju.

foto: Reuters

On je, na konstataciju da trenutno postoji samo mali broj vraćanja migranata u Sloveniju, rekao da ne treba samo reagovati na aktuelne situacije, već pripremiti se za moguće scenarije, pošto ne postoji garancija da se događaji iz 2015. neće ponoviti.

Ukazao je da nova jedinica za zaštitu granice "Puma", koja će se baviti pre svega kontrolom i registracijom migranata, treba što pre da bude operativna i zajedno sa policijom i vojskom strance spreči da ilegalno pređu granicu.

foto: Reuters

Kunasek je kazao da je vežba pokazala da je Austrija spremna da štiti svoje granice i da probijanje međe od strane migranata ne sme da se ponovi.

On je kazao da je ponosan na izrađeni koncept za zaštitu granice, najavivši da će ga predstaviti kolegama u vladi na narednoj sednici Saveta odbrane.

Ministar unutrašnjih poslova Slovenije Vesna Žnidar je u pismu Kiklu protestovala protiv vežbe.

Ona je ukazala da ova vežba neće doprineti dobrim odnosima dve zemlje, ali ni zajedničkim naporima u savladavanju izbegličke situacije u regionu.

Na graničnom prelazu Špilfeld vežbane su situacije koje su se dogodile tokom 2015, pa je stanovništvo moglo da vidi ljude koji traže prelazak preko granice i policiju, pod punom opremom za razbijanje demonstracija, koja ih u tome sprečava.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja