Najnovije vesti

AUSTRIJANCI SLAVE BOŽIĆ: 31 odsto kaže da je Bog važan, a svaki treći da crkva više nije nikakva moralna instanca
Foto: Profimedia

SVE VIŠE ATEISTA

AUSTRIJANCI SLAVE BOŽIĆ: 31 odsto kaže da je Bog važan, a svaki treći da crkva više nije nikakva moralna instanca

Austrija

BEČ - Svaki treći Austrijanac smatra da rimokatolička crkva u aktuelnom vremenu, koje se ocenjuje izuzetno teškim, nema odgovore i da nije više nikakva moralna instanca.

Istraživanje javnog mjenja "Market" instituta, pokazalo je da samo jedan odsto smatra da katolička crkva ima u svakom slučaju odgovore na probleme sa kojima se suočavaju ljudi, a daljih 13 odsto je kazalo da je to delimično slučaj.

 

Svaki treći je rekao da crkva nikako nema ispravne odgovore, a daljih 49 procenata smatra da odgovori crkve ne odgovaraju na probleme ljudi današnjice.

Crkva Svetog Leopolda u Beču - detalj
Crkva Svetog Leopolda u Beču - detaljfoto: EPA

Takođe, katolička crkva je kao moralna instanca trenutno relevantna tek za svakog 20-og Austrijanca.

 

Na pitanje "ko vam kaže šta je dobro i ispravno, loše i pogrešno" čak 85 odsto je reklo da odlučuje na osnovu svoje savesti, a tek pet odsto je mišljenja da katolička crkva ima značajnu ulogu u tome. Na pretposlednjem mestu je evangelistička crkva za koju kaže svega jedan odsto da utiču na to šta je loše, a šta dobro. Samo je Kuran, kao moralna instanca, na poslednjem mestu sa nula odsto.

 

I pored toga, velika većina Austrijanaca negira tvrdnju da za njih Božić nema nikakav verski značaj, ali kod mlađih nestaje spritualni pogled na Božić, koji smatraju da je to "samo" fešta mira i pomirenja.

 

Kada je reč o Bogu, 14 odsto kaže da im je vera u njega veoma važna, za 17 procenata je "važna", a ostatku ispitanika Bog nema tako visok značaj, ili čak ne smatraju da je vera u njega bitna (28 odsto).

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...