PRAZNIČNA GOZBA: Najlepša jela za novogodišnju trpezu
Foto: Picasa

Ako ne znate koje praznično jelo da spremite, bez brige. Rešavamo dilemu

PRAZNIČNA GOZBA: Najlepša jela za novogodišnju trpezu

Recept dana -

Donosimo vam nekoliko odličnih ideja za jela koja će obogatiti trpezu

Venac pogačaMeka i ukusna, pravi ukras na prazničnom stoluSASTOJCI* 50 ml mlakog mleka*10 g suvog kvasca ili 20 g svežeg* 1/2 kašičice šećera* 300 g mekog belog brašna tip 400* 1 kašičica soli* 125 ml jogurta sobne temperature* 75 ml ulja* 1 jaje* još malo brašnaPRIPREMA1. U 50 ml mlakog mleka rastopiti kvasac, dodati šećer i promešati. Ostaviti da kvasac zapeni.2. Prosejati brašno i umešati so. U sredini napraviti udubljenje, pa sipati kvasac, jogurt, ulje i na kraju dodati jaje. Prvo mešati varjačom, zatim izručiti na pobrašnjenu radnu površinu, pa mesiti dok testo ne prestane da se lepi za ruke (treba da ostane meko). Prekriti ga folijom i ostaviti na toplom 30-45 minuta da nadođe.3. Nadošlo testo blago premesiti, pa formirati venac i preneti ga na papir za pečenje. Gornju površinu venca obilno posuti gustinom ili običnim brašnom. Zatim oštrim kuhinjskim makazama seći komade debljine oko 2 cm gotovo do kraja testa, pa svaku „laticu“ prebacivati naizmenično levo i desno. Isečen venac prebaciti na pleh, pokriti ga krpom i ostaviti još 15-20 minuta da nadođe.4. Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći venac 10-15 minuta da ravnomerno porumeni. Pečenu pogaču prohladiti na rešetki, a zatim uživati u svakom zalogaju. Preporuka je da je pravite od duple mere, sigurno se nećete pokajati.

Pavlove puslice

Brzo se prave, a uživanje je zagarantovanoSASTOJCIza puslice* 3 belanceta* 210 g šećera u prahu* 1 vanilin šećer* 1 kašika prosejanog mekog brašna* 1 kašika sirćeta ili soka od limunaZa fil* 18 kašičica pekmeza od šljiva (koliko puslica, toliko kašičica)* 2 dl slatke mlečne pavlake sa 36% mlečne masti* 2 kašike pekmeza od šljiva* 2 kašike šljivovice* 20 g pečenih listića bademaPRIPREMA1. Za puslice: 3 belanceta sobne temperature penasto umutiti, dodati šećer u prahu i kesicu vanilinog šećera i mutiti dok se šećer sasvim ne rastopi, a smesa ne postane elastična i sjajna. Dodati kašiku alkoholnog sirćeta ili soka od limuna, mutiti da se sve sjedini i na kraju dodati kašiku prosejanog mekog brašna. Mutiti još minut-dva dok se belanca dobro ne zgusnu.2. Rernu zagrejati na 120 stepeni. Pleh obložiti papirom za pečenje. Smesu sipati u špric za ukrašavanje, pa je istisnuti na papir formirajući krugove prečnika 4-5 cm, a onda istisnuti još jedan krug preko kako bi se dobilo gnezdo (18 komada). Isto ovo možete uraditi i tako što ćete smesu kašikom sipati na papir i formirati udubljenje u sredini. Pleh staviti u rernu, temperaturu smanjiti na 100 stepeni, sušiti ih 45-60 minuta (vreme zavisi od rerne i od debljine puslica). Rernu otvoriti na svakih desetak minuta da izađe vlaga i na kraju puslice ostaviti u isključenoj rerni da se sasvim ohlade.3. Hladne puslice puniti jednom kašičicom pekmeza, preko istisnuti umućenu slatku pavlaku i za kraj dve kašike pekmeza razmutiti sa dve veće kašike šljivovice, pa preliti preko pavlake. Sve posuti pečenim listićima badema i uživati odmah.

Napuljski gulaš

SASTOJCI* 6 kašika ulja* 1 mala glavica luka* 1/2 kg goveđeg ili junećeg buta* 1/2 kg svežih svinjskih rebara*2 komada svežih svinjskih kobasica* 1,2 kg (3 x400 g) paradajz-pelata*2 kašike paradajz-pirea* 1 dl crnog vina* šaka svežeg bosiljka* so i biber po ukusu* rendani parmezanPRIPREMA1. Na maslinovom ulju propržiti iseckani luk. Dodati meso isečeno na kocke i pržiti da porumeni sa svih strana. Paradajz-pire rastvoriti u vinu, pa dodati mesu zajedno sa iseckanim paradajzom i bosiljkom.2. Kuvati na laganoj vatri oko 2-3 sata, promešati s vremena na vreme, a po potrebi dodati još malo vina ili vode. Meso treba da bude tako dobro kuvano da se odvaja od kostiju i raspada na „končiće“. Na kraju dodati so i sveže mleveni crni biber.3. Toplo jelo služiti uz testeninu, njoke ili jednostavno uz topao domaći hleb. Obavezno posuti rendanim parmezanom. Služite uz vino koje ste stavili i u jelo.Za vas kuvalaSvetlana Đukanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track