SLOVENIJA BI KOSOVO U UNESKO: Kažu da ne razumeju što se Srbija protivi
Foto: Profimedia

Pogrešna procena

SLOVENIJA BI KOSOVO U UNESKO: Kažu da ne razumeju što se Srbija protivi

Region -
Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec kaže da je pitanje kulturnog nasleđa jedno od glavnih na KiM

LJUBLJANA - Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec rekao je danas da Slovenija podržava članstvo Kosova u Unesku i da ne razume protivljenje Srbije tom članstvu.

Erjavec je to kazao u Odboru za spoljne poslove slovenačkog parlamenta odgovarajući na pitanje člana opozicione Ujedinjene levice (ZL) Mateja Tašnera Vatoveca kakav je stav Slovenije o pitanju članstva Kosova u Unesku, prenela je agencija STA.

Ministar ne razume protivljenje Srbije tom članstvu, navodi slovenačka agencija, dodajući da je pitanje kulturnog nasleđa jedno od glavnih pitanja na Kosovu. Erjavec je, u obraćanju članovima Odbora na druge teme, izrazio uverenje da bi Slovenija trebalo da zatvori svoje granice ukoliko Austrija to učini zbog izbegličke krize.

On je naglasio da je zatvaranje granice njegova lična opcija, a ne zvaničan stav države, i dodao da ne može da zamisli da Slovenija na svojoj teritoriji ima 150.000 izbeglica, poput Srbije na primer.

"Mislim da ne postoji drugo rešenje. Ako Austrija pooštri kontrolu na svojoj granici, Mađarska će svoje granice zatvoriti, a onda Slovenija mora da učini isto što i Austrija", rekao je slovenački ministar.

On je, međutim, napomenuo da trenutna situacija ne nagoveštava da bi Nemačka mogla da zatvori svoje granice usled priliva izbeglica, što bi podstaklo Austriju da preduzme sličnu meru. Sa članovima Odbora Erjavec je razgovarao i o paviljonu Slovenije na Svetskoj izložbi u Milanu i drugim međunarodnim temama, uključujući priznavanje Palestine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja