10 GODINA EVRA U SLOVENIJI: Veće cene, ali plate i trgovina cvetaju!

Uvode i seriju novih kovanica

10 GODINA EVRA U SLOVENIJI: Veće cene, ali plate i trgovina cvetaju!

Region -

Otkako je Slovenija pre 10 godina prešla na evropsku jedinstvenu valutu, evro, cene su porasle u proseku za 20 odsto, ali su statističari izračunali da je mesečna neto plata porasla čak više, za 30 procenata, izveštava državna slovenačka novinska agencija STA.

Uvođenje evra je omogućilo lakše poređenje cena s drugim zemljama evrozone, a u prvih nekoliko godina je takođe doprinelo povećanju cena, objavljeno je u nedavnom izveštaju slovenačkog Zavoda za statistiku.

Izmedu 2006. i 2015. godine, cene u Sloveniji, merene harmonizovanim indeksom potrošačkih cena koji je mera EU, porasle su u proseku za 20,2 procenta, u poređenju sa prosekom od 15,2 odsto u evrozoni.

Cene pojedine robe i usluga su značajno skočile - primera radi, šoljica kafe u kafićima je poskupela 48 odsto, pivo 42 odsto, a šišanje u frizerskom salonu za žene 29 procenata.

"Šoljica kafe koštala je u proseku 81 cent 2006. godine, a prošle godine čak 1,20 evra. S prosečnom mesečnom platom u 2006. godini moglo je da se kupi 955 šoljica kafe u kafiću, a u 2015. godini samo 844", prema izveštaju objavljenom krajem ove godine.

U prve dve godine posle uvođenja evra (2007.), Slovenija je zabeležila najvišu stopu inflacije u evrozoni, ali se trend promenio prošle godine kada je zemlja registrovala deflaciju od 0,8 procenata.

S druge strane, evro je doprineo smanjenju kamatnih stopa. Harmonizovana dugoročna kamatna stopa za potrebe procene konvergencije pala je sa 4,23 odsto s početka 2007. na 1,61 procenat na kraju 2015. godine.

Jedinstvena valuta je takođe eliminisala troškove kursa i rizika, poboljšala integraciju finansijskih tržišta, olakšala pristup kapitalu, kao i međunarodnu saradnju.

Sve je to imalo pozitivne efekte na obim spoljne trgovine i investicije, kao i na povećanje broja stranih turista i broja slovenačkih turista u inostranstvu.

Između 2006. i 2015. godine, slovenački robni izvoz porastao je za 41 odsto, a uvoz za 27 procenata, turističke posete su skočile za 58 odsto, a noćenja za 34 procenta.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Prosečna mesečna neto plata porasla je za 31 odsto, a bruto domaći proizvod po stanovniku za 19 procenata, naveo je statistički zavod u izveštaju objavljenom prošle nedelje.

Slovenija će obeležiti 10. godišnjicu uvođenja evra posebnom serijom kovanica sa motivom deset lasta.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track