Najnovije vesti

POČEO EKONOMSKI FORUM NA JAHORINI: Dodik poručio da je cilj promocija razvoja
Foto: Marina Lopičić

Ekonomske teme

POČEO EKONOMSKI FORUM NA JAHORINI: Dodik poručio da je cilj promocija razvoja

Bosna i Hercegovina
12:42h

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je danas na Jahorini dvodnevni „Jahorina ekonomski forum 2016“ koji je okupio 300 stručnjaka savremene ekonomije, domaćih privrednika, stranih investitora i predstavnika najvećih privreda u svetu, uključujući 60 eminentnih panelista.

Dodik je poručio učesnicima da je cilj skupa promocija ekonomskog razvoja, perspektive i boljeg života, piše Srna a prenosi Capital.ba.

„Republika Srpska pokušava da sve vreme održi ekonomski rast i u tome je i uspevala zahvaljujući predanom radu njenih građana i vlasti. Svi mi smo opredeljeni za evropski put i spremno smo prihvatili sve izazove, bez obzira na mnoge institucionalne i vaninstitucionalne poteškoće i prepreke“, istakao je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska prijatelj svima i da želi da bude i postane prijatelj svim progresivnim snagama u okruženju i svetu.

Prema njegovim rečima, narodi i građani u Srpskoj i BiH moraju još više i marljivije da rade, sa ciljem opšteg napretka. Napredak, kako je rekao Dodik, već je vidiljiv u Republici Srpskoj, uprkos teškim uslovima privređivanja i borbe sa posljedicama katastrofalnih poplava.

On je podsetio na ključne privredne i infrastrukturne projekte čija je realizacija u toku, izražavajući optimizam u pogledu budućeg razvoja Republike, pri čemu je podsetio na izgradnju Termoelektrane „Stanari“ i mrežu auto-puteva, na čemu je zahvalio investitorima iz Kine i Ruske Federacije.

„Osim stranih ulagača, u Srpsku su dobrodošli i domaći investitori. Nama je potrebna takva kombinacija“, naveo je Dodik.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske „Svot“ Saša Grabovac poželeo je doborodošlicu učesnicima i gostima, i zahvalio što su prepoznali značaj ekonomije za razvoj društva.

„Želja nam je bila da na jednom mestu okupimo domaću i stranu stručnu javnost i donosioce odluka, sa ciljem stvaranja uslova za budući razvoj“, rekao je direktor Udruženja „Svot“, koje je organizator skupa.Forum je započeo rad u hotelu „Termag“ diskusijom na plenarnoj sednici „Multipolarni svet i ekonomija – pozicija zemalja zapadnog Balkana“ u kojoj o položaju, poziciji i novim zahtjevima pred ekonomijama regiona i političarima razgovaraju ekonomisti i političari, među kojima je predsednik Srpske Milorad Dodik, član Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

(Capital.ba)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...