PREMINUO ĆOPIĆEV NIKOLETINA BURSAĆ: Rade Kević svojim je mitraljezom UNIŠTIO 42 NEMAČKA AVIONA!

Heroj Drugog svetskog rada

PREMINUO ĆOPIĆEV NIKOLETINA BURSAĆ: Rade Kević svojim je mitraljezom UNIŠTIO 42 NEMAČKA AVIONA!

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Heroj Drugog svetskog rata Rade Kević preminuo je juče u 93. godini života.

Komadant Kević, mitraljezac Prve krajinške proleterske brigade učesnik je svih naših najvećih bitaka u Drugog svetskog ratu. Drug iz tih ratnih dana bio mu je i poznati pisac Branko Ćopić koji je izmislio najpopularnijeg partizana - „mitraljesca golubinjeg srca“.

Zbog toga, upućeni u ratne godine i Ćopićev život, upravo Kevića i njegove doživljaje ističu kao glavnu inspiracuju za stvaranje popularnog Nikoletine Bursaća. Sa 16 godina Kević je pristupio partizanskim odredima i sa njima prošao Kozaru, Sutjesku i Neretvu, a sa crvenoarmejcima oslobodio Beograd. Od prvog dana rata, 1941. godine, učestvovao je u formiranju treće brigade u Jugoslaviji - Prve krajiške brigade.

Ranjavan je pet puta, a bio je poznat i kao prvi partizan koji je koristio zarobljeni nemački MG42, najpopularniji mitraljez u istoriji ratovanja. Od raznih bitaka u sećanju će mu, kako je pričao uvek ostati poznati napad na sarajevski aerodrom Rajlovac 1943. godine, kada je sa saborcima uništio 42 nemačka aviona.

"Bila je mrkla noć. Prvi sam preskočio bodljikavu ogradu i sa svojim mitraljezom i svetlećim mecima zapalio avion. Uskoro je krenuo juriš, trčali smo i bacali bombe, dim nas je gutao, vatra je gorela na sve strane, bilo je kao u paklu", prisećao se Kević ratnih doživljaja u razgovoru za naš list prošle godine.

Kević je rođen u Piskavici pored Banjaluke, posle rata bio je komadant 343 granične brigade. Dobitnik je mnogih ratnih priznanja, među kojima su i tri ordena za hrabrost i dva ordena SSSR zbog zajedničkog oslobađanja Smedereva i Beograda sa Crvenom armijom.

Komemoracija povodom smrti Radeta Kevića u organizaciji SUBNOR-a biće održana u ponedeljak, 3. aprila, u 8 časova, u Domu boraca u Zmaj Jovinoj 3. Biće sahranjen u utorak, 4. aprila, na groblju u Donjoj Piskavici kod Banjaluke.

Za njega nije bilo mesta u loži na vojnoj paradi!

Ovaj ratni veteran privukao je pažnju Novosađana na Vojnoj paradi povodom oslobađanja Novog Sada u Drugom svetskom ratu prošle godine, kada je u svojim invalidskim kolicima sedeo na Keju pored novinara, preko puta ulice i lože sa zvanicama."Nije mi žao što nisam bio u loži. Posle je došao predsednik Tomislav Nikolić sa generalima da se pozdravi sa mnom i to mi je drago. Na manifestaciju su me zvali moji drugovi iz SUBNOR-a, a ja kao vojnik uvek volim da posetim ovakve događaje", rekao je tada Kević.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track