BRAČNI PAR IZ ŠPANIJE DOSELIO SE U MOSTAR I POKREĆE BIZNIS: Svi su me pitali da li sam lud!
Foto: Printscreen N1

I TO SE DOGAĐA

BRAČNI PAR IZ ŠPANIJE DOSELIO SE U MOSTAR I POKREĆE BIZNIS: Svi su me pitali da li sam lud!

Bosna i Hercegovina -

I dok građani BiH masovno odlaze iz zemlje u potrazi za boljim životom, sve više je stranaca koji dolaze živeti i raditi u BiH. Jedan od takvih primera zabelježen je u Mostaru, u koji je pre nešto više od godinu dana stigao bračni par iz Španije u želji za ostvarenjem svojih snova.

Kada su pre godinu i po odlučili doći u Mostar da pokrenu biznis, španskom bračnom paru Mariji i Raulu svi su govorili da je to luda ideja i da neće uspeti.

foto: Printscreen N1

"Svi su mi govorili isto, i u Španiji i u Bosni, pitali su me jesam li lud. Možda jesam lud, ali ja samo sledim svoja osećanja. Videli smo ovo kao priliku, i skočili smo, nema povratka", kaže Raul Virelja Ortega.

foto: Printscreen N1

"Pitali su nas zašto BiH, zašto ne Francuska, Italija ili Nemačka, mislim da ljudi ne znaju mnogo o ovoj zemlji, ni ja nisam znala na početku, sada znam sve, poznajem i ekomosku i političku situaciju, poznajem kulturu, običaje, hranu, život je ovde normalan", objašnjava Marija Gomez.

Restoran je u završnoj fazi uređenja i uskoro očekuju prve goste, kojima će nuditi isključivo specijalitete španske kuhinje, a zvaće se “Tepas i Pauza”.

foto: Printscreen N1

"Dok sam prikupljao dokumentaciju za restoran, gde god bi došao pisalo je 'Pauza od 10-10:30'. Pitali smo šta znači pauza, onda su mi objasnili da to znači odmor za ručak. Odmah sam shvatio da je to odlična ideja za naziv restorana, Tapas je španski specijalitet, a da bi u njemu uživao potrebna ti je pauza", priča Ortega. On dodaje da ima iskustva u ovom poslu, dok je njegova supruga radila kao instruktor u auto-školi. Za godinu dana boravka u Mostaru stekli su, kažu, mnogo prijatelja, a sada se trude naučiti jezik.

foto: Printscreen N1

"Ćao, ćao, šta ima, dobar dan , dobro veče, imate li... Razumem neke reči, međutim uvek se trudim da učim nove, mislim da će mi sada s mojim radnicima biti mnogo lakše da naučim", smeje se Marija.

Svesni su da tokom cele godine mnogo turista poseti Mostar pa im je želja da im ponude nešto drugačije. I oni, kažu, dolaze iz zemlje iz koje mladi masovno odlaze u potrazi za poslom, pa su mišljenja da bi se mladi trebali više odlučivati na pokretanje vlastitog biznisa. Bitno je ističu, slediti snove, imati viziju i ponuditi nešto novo.

Kurir.rs/N1

Foto: Printscreen N1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja