Najnovije vesti

OSKRNAVLJENO PRAVOSLAVNO GROBLJE KOD KAKNJA: Vandali polomili krstove
Foto: Foto: Nebojša Mandić

U SELU SUBOTNJE

OSKRNAVLJENO PRAVOSLAVNO GROBLJE KOD KAKNJA: Vandali polomili krstove

Bosna i Hercegovina

Vandali su oskrnavili pravoslavno groblje u selu Subotinje, u opštni Kakanj, gde su polomili četiri krsta, izjavio je paroh dobrinjski jerej Dragiša Cvjetković.

"Ovo je vandalski i nepotreban čin u vremenima kada nam je svima potrebna duhovna i svaka druga obnova. Ovakvi prizori nisu obeshrabrujući, već razočaravajući", rekao je Cvjetković.

 

On je naveo da su ovaj vandalski čin prvi primetili nekadašnji stanovnici sela Subotinje, koji su 7. juna, došli u Kakanj kako bi prisustvovali polaganju cveća na spomenik svojim očevima i drugim rudarima koji su poginuli u rudarskoj katastrofi u jami Orasi 7. juna 1965. godine.

 

Cvjetković kaže da su o svemu obavestili Policijsku stanicu Kakanj, čiji pripadnici izvršili uviđaj.

"Sastao sam se i sa načelnikom opštine Nerminom Mandrom koji je osudio ovaj vandalski čin i ponudio pomoć za sanaciju štete i obnovu kapele, a u toku godine krenućemo sa obnovom", naglasio je paroh Cvjetković.

 

On kaže da je tokom proteklog rata kapela groblju devastirana, ali da je mali broj spomenika i krstova oštećen.

 

"Groblje u selu Subotinje je pretrpelo manje stradanje i to može biti na ponos onima koju su ga nekoliko puta odbranili i sačuvali od zla koje je bilo prisutno. Takvim čestitim ljudima neka to bude na ponos, a onima koji ga nekada, a i sada, dve decenije nakon rata, skrnave, neka bude na sramotu", poručio je Cvjetković.

On navodi da je ovo groblje u septembru 2017. očišćeno, a izvršena je seča stabala i niskog rastinja, što je prvi poduhvat na njegovoj obnovi i uređenju od predratnog perioda.

 

"Retka su pravoslavna groblja u opštini Kakanj i susednim opštinama koja su po završetku rata ostala neoštećena", rekao je Cvjetković i dodao da su srpske kuće u selu Subotinje uglavnom devastirane, a veoma mali broj imanja i kuća je prodat.

 

On kaže da će uz pomoć opštine Kakanj i izbeglih parohana biti obnovljena kapelu na ovom groblju.

 

Kurir.rs/ RTRS

Foto: Nebojša Mandić/ Ilustracija

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...