TRBUHOM ZA KRUHOM: Skoro 8.000 radnika iz BiH se zaposlilo u Sloveniji i Nemačkoj ove godine
Foto: Reuters

Vozači, negovatelji, zidari...

TRBUHOM ZA KRUHOM: Skoro 8.000 radnika iz BiH se zaposlilo u Sloveniji i Nemačkoj ove godine

Bosna i Hercegovina -

Tokom prvih šest meseci 2018. godine u Sloveniji je zaposleno 7.010 radnika iz BiH, dok je u Nemačkoj do 14. augusta zaposleno 607 radnika iz BiH i to svi na poslovima medicinske nege, podaci su Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

"Kada je reč o Sloveniji, oko 25 odsto oglasa je bilo za vozače, oko 23 odsto za varioce, zatim slede zidari i ostala zanimanja u građevinskom sektoru.

Većini radnika je sa KV i VKV kvalifikacijom. Svi radnici u Nemačkoj su sa srednjom stručnom spremom", navode iz Agencije.

Agencija nema podatke o polnoj i starosnoj strukturi radnika iz BiH koji su zaposleni u ove dve države.

foto: Profimedia

Poredeći s podacima za 2017. godinu kada je izdato skoro 10.000 radnih dozvola, jasno je da bi do kraja ove godine taj broj mogao biti i veći ako je za prvih sedam i po meseci izdato 7.617 radnih dozvola.

Tako je, na primer, u Nemačkoj u 2017. godini izdato 777 radnih dozvola za bh. građane koji su otišli da rade kao negovatelji.

Struka upozorava da ukoliko se nastavi trend odlaska radnosposobnog stanovništva, ali i još važnije mladog reproduktivnog stanovništva, BiH će vrlo brzo postati zemlja staraca, ali i država koja će morati da uvozi radnu snagu iz skoro svih oblasti. Među najvažnijim su medicina i privreda.

Kurir.rs/Radio Sarajevo Foto: AP/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja