SIPA DEMANTOVALA MEDIJE: U Orićevom kampu nije bilo obuke terorista (VIDEO)
Foto: Printscreen Facebook/SIPA, Beta

zvanično

SIPA DEMANTOVALA MEDIJE: U Orićevom kampu nije bilo obuke terorista (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Agencija za istrage i zaštitu BiH ne raspolaže saznanjima da se na području BiH nalaze kampovi za obuku terorista, a intenzivno se i aktivno proveravaju sve informacije koje se mogu dovesti u vezu sa radikalizmom, ekstremizmom i terorizmom, navodi se u informaciji Ministarstva bezbednosti BiH.

U informaciji se ističe da su izvršene provere Udruženja za razvoj fizičkih i pozitivnih osobina "Asker" iz Sarajeva čije su aktivnosti bile predmet medijskog interesovanja u regionu, posebno njihovo "druženje" koje je bilo organizovano na području opštine Tešanj, piše Glas Srpske.

"Na osnovu svih prikupljenih informacija sa terena nismo utvrdili da je ovo udruženje sprovodilo bilo kakvu vojnu obuku svojih članova. Nismo pronašli elemente koji bi i po jednom segmentu ukazivali na izvršenje nekog krivičnog dela", istaknuto je iz Ministarstva bezbednosti BiH.

Iz Ministarstva dodaju da ni na području Brčko distrikta nisu primećene neke aktivnosti koje bi se mogle dovesti u vezu sa teroristima ili postojanjem kampova za njihovu obuku.

Član Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za odbranu i bezbednost Dušanka Majkić istakla je da svi govore o kampovima za obuku terorista BiH, a da ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić uporno tvrdi da ne postoje, iako se kasnije pokazalo suprotno.

Na internetu se ranije pojavio video-snimak na kojem članovi udruženja "Asker" obučavaju dečake u kampu i kako im vehabije daju pouke iz islama, a na otvorenom prostoru imaju vežbe identične vojničkim.

Prema navodima medija udruženje "Asker" registrovano je u Sarajevu krajem 2015. godine. Međutim, istoimeno udruženje registrovano je kao Udruženje borilačkih veština "Asker akademija" 22. oktobra 2014. godine u opštini Novo Sarajevo. U upravnom odbori ovog udruženja je i Naser Orić.

Kurir.rs/RTRS

Foto: Facebook printscreensh/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track