ČOVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Dodik je ozbiljan političar koji drži reč, a Komšić mala marioneta i nije ni legalan ni legitiman
Foto: RTRS, Beta/Miloš Miškov, Reuters

I ZVANIČNO

ČOVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Dodik je ozbiljan političar koji drži reč, a Komšić mala marioneta i nije ni legalan ni legitiman

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - U Bosni i Hercegovini od danas teče trodnevni rok za podnošenje primedbe na rezultate opštih izbora, koji su saopšteni u ponedeljak, a odlazeći hrvatski član Predsedništva BiH, Dragan Čović, najavljuje da vlast u Federaciji BiH neće biti formirana dok se ne izmeni Izborni zakon.

"O Izbornom zakonu nismo smeli da pričamo od aprila ove godine kada je Centralna izborna komisija rekla da su izbori 7. oktobra. Onda je neko tu pokušao da se igra, a dve godine nije ništa radio. Danas treba da izvršimo izmene Izbornog zakona i dosledno uvažimo odluke Ustavnog suda BiH", rekao je on.

Čović je istakao da, kada se to uradi, vlast može da se formira za sedam dana.

Čović: Milorad Dodik je dobra vest za evropski put BiH
Čović: Milorad Dodik je dobra vest za evropski put BiHfoto: Beta/Miloš Miškov

On je naveo da je novoizabrani hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić "mala marioneta i pogodan alatić" u rukama radikalne bošnjačke politike, dok je izbor Milorada Dodika za srpskog člana Predsedništva pozitivan za evropski put BiH.

S druge strane, za Dodika, predsednika SNSD, kaže da je političar koji drži reč i ispunjava obaveze, kao i da je jasan i nedvosmislen.

"Nismo saglasni o mnogim pitanjima, ali sprovodimo one u kojima jesmo. Uveren sam da ćemo nastaviti uspešnu saradnju SNSD i HDZ BiH i naredne četiri godine, videćemo u kojoj formi. Mislim da ćemo se ubrzo i zvanično sastati, posle zvaničnih rezultata izbora", rekao je.

Čović: Komšić nije ni legalan ni legitiman
Čović: Komšić nije ni legalan ni legitimanfoto: Reuters

Čović kaže da Komšiću ni na koji način ne pripada mesto hrvatskog člana Predsedništva BiH.

"Komšić niti je legalan, niti legitiman. Njegov izbor je protivzakonit, jer je ugrožen ceo narod", rekao je i istakao da je BiH dovedena pred krizu koja može imati nesagledive razmere zbog poziva da se glasa u ime Hrvata, da se biraju dva člana Predsedništva.

Čović ocenjuje da je HDZ BiH na izborima ostvarila i više nego dobar rezultat, najbolji od 1996. godine, a to traži veliku odgovornost prema glasačima. On je najavio da će HDZ BiH ulaziti u koalicije sa onima sa kojima može da kreira budućnost i jasnu poziciju hrvatskog naroda u BiH, kao i da ostvari projekte najavljene u izbornoj kampanji.

Kurir.rs/RTRS

Foto: RTRS, Beta/Miloš Miškov, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track