Najnovije vesti

IZETBEGOVIĆ I KOMŠIĆ ODGOVARAJU DODIKU NA PREDLOG O TRI DRŽAVE: Pričom o raspadu BiH može samo rat da izazove! Tražimo reakciju
Foto: Dado Đilas, Zorana Jevtić

IZETBEGOVIĆ I KOMŠIĆ ODGOVARAJU DODIKU NA PREDLOG O TRI DRŽAVE: Pričom o raspadu BiH može samo rat da izazove! Tražimo reakciju

Bosna i Hercegovina

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je večeras u kontekstu tvrdnji srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva Milorada Dodika da će Republika Srpska postati nezavisna država, a da je realno da to bude i Herceg-Bosna, da se to nikada neće dogoditi.

"Nezavisna Republika Srpska i Herceg-Bosna nikada se neće desiti. Mogu samo rat napraviti, što se tiče Herceg Bosne to se više ni ne pominje, treći entitet ni HDZ ne pominje", rekao je Izetbegović za Federalnu televiziju.

Dodik je ranije danas u intervju za Srnu rekao je da ne veruje u budućnost postojanja BiH i da se u političkom smislu zalaže za miran razlaz BiH i etabliranje Republike Srpske kao nezavisne države, koja bi, kako ocenjuje, u tom slučaju sigurno imala i bolji standard.

"Perspektiva je da se obezbede neutralni, mirni uslovi za razlaz u BiH. To nije nikakva nasilna secesija, nego proces koji će omogućiti pravo naroda na samoopredeljenje. To je nešto što jedino vidim u budućnosti u BiH", rekao je Dodik.

Komšić: Međunarodna zajednica da osudi poruke Dodika

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić pozvao je večeras međunarodnu zajednicu da osudi poruke srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju nezavisnosti entiteta Republike Srpske i formiranju paraentiteta tzv. Herceg Bosne.

"To je u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom, te značajno narušava mir i stabilnost u regionu", rekao je Komšić.

Dodik je ranije danas za agenciju Srna rekao da je postojanje ovakve BiH "pogrešno" i da je moguć samo "mirni razlaz", odnosno "proglašenje Republike Srpske nezavisnom državom, Herceg Bosne nezavisnom državom i nezavisne države za Bošnjake".

Komšić kaže da se ovakvi navodi ne smeju prećutati, prenosi Klix.ba.

"Nadam se da će predstavnici međunarodne zajednice u BiH osuditi takve najave, koje bih ovom prilikom nazvao i spekulacijama i bespotrebnim dizanjem tenzija, iako nisam siguran da se samo radi o spekulacijama i dizanju tenzija", rekao je on.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...