SPECIJALNI IZASLANIK ESKOBAR Od BiH po korupciji gori su samo Belorusija i Azerbejdžan
Foto: Profimedia

ZAPADNI BALKAN

SPECIJALNI IZASLANIK ESKOBAR Od BiH po korupciji gori su samo Belorusija i Azerbejdžan

Bosna i Hercegovina -

Specijalni izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je Bosna i Hercegovina jedna od najkorumpiranijih država u Evropi, kao i da najveći deo pretnji po Dejtonski mirovni sporazum dolazi od srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

U pogledu korupcije, kao lošije od BiH naveo je Belorusiju i Azerbejdžan, preneli su sarajevski mediji.

On je za CNN rekao da se za shvatanje krize u BiH mora razumeti kontekst.

"Ako pogledate šta se dešavalo u bivšoj Jugoslaviji, od sedam država, njih dve su članice Evropske unije, četiri su članice NATO-a, mnoge su ostvarile značajan ekonomski uspeh. Od šest zemalja Zapadnog Balkana, njih četiri ostvaruju progres prema EU. Bosna i Hercegovina je na začelju", rekao je Eskobar.

Dalje je ocenio da je iseljavanje mladog stanovništva iz BiH deset puta veće nego u Srbiji, dodavši da je BiH neefiksana u privlačenju stranih investicija, da javni sektor čini 70 posto ukupne ekonomije i da je sve to posledica duboke korupcije.

Prema njegovim rečima, ljudi ne odlaze iz BiH zbog toga što ne žele da žive u multietničkoj državi, već zbog toga što se ne mogu zaposliti bez korupcije.

Eskobar je ocenio da većina pretnji po Dejtonski sporazum dolazi od srpskog člana Predsedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika, upozorivši da će cela regija ispaštati ako ne urode plodom napori za rešavanje krize u Bosni i Hercegovini.

Ocenio je da SAD saradjuju sa EU kako bi zapadnobalkanske zemlje imale perspektivu članstva u Uniji, dodavši da Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija uspevaju u tome.

Eskobar je naveo da SAD i EU rade na tome da onemoguće Dodikove napade na državne institucije, koje je nazvao "napadima na srce Dejtona".

Kao drugi cilj, istakao je vraćanje srpskih političkih predstavnika u državne institucije BiH.

Dodao je da se izmenama Izbornog zakona i delomičnim ustavnim promenama želi se postići funkcionalnija država BiH.

Komentarišući insistiranju Nemačke da se moraju sankcionisati oni koji ugrožavaju stabilnost BiH, Eskobar je kazao se osim sankcija treba razmisliti i o finansijskim merama protiv onih koji rade protiv Dejtona.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track