AMERIKA ŠIRI SANKCIJE PROTIV ČELNIKA U BIH: Na crnoj listi i Milan Tegeltija i Mirsad Kukić
Foto: Youtube/RTRS

drama

AMERIKA ŠIRI SANKCIJE PROTIV ČELNIKA U BIH: Na crnoj listi i Milan Tegeltija i Mirsad Kukić

Bosna i Hercegovina -

Američki Stejt department uveo je sankcije bivšem predsedniku Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) BiH Milanu Tegeltiji i predsedniku Pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsadu Kukiću, zbog čega im je zabranjen ulazak u SAD.

Tegeltija i Kukić, koji je poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, stavljeni su na "crnu listu" zbog "uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti", navodi se u saopštenju američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

"Stavljanjem na listu, Tegeltiji i Kukiću se onemogućava ulazak u SAD. Svojim delovanjem su podrivali vladavinu zakona i poverenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese, kao i mir i prosperitet za gradjane Bosne i Hercegovine", navodi se.

Dodaje se da je Tegeltija, koristeći službeni položaj predsednika VSTS, "učestvovao u koruptivnim radnjama koje su uključivale korišćenje političkog uticaja i službenog položaja za ostvarivanje lične koristi".

"Konkretno, postoje verodostojne informacije da je Tegeltija iskoristio svoj položaj da bi ostvario korist u zamenu za mešanje u sudski proces i manipulisanje imenovanjima na pravosudne funkcije, te zapošljavanjem na druge javne pozicije", piše u saopštenju Stejt departmenta.

Na "crnu listu" SAD stavljena je i Tegeltijina supruga Tijana Tegeltija.

Za Mirsada Kukića se navodi da je "učestvovao u koruptivnim radnjama radi ostvarivanja lične koristi, koristeći službeni položaj direktora javnog preduzeća Rudnik Banovići i politički uticaj poslanika u Parlamentarnoj skupštini".

Takodje danas, američko Ministarstvo finansija saopštilo je da je uvelo sankcije srpskom članu Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku kao odgovor na njegove koruptivne aktivnosti i kontinuirane pretnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH.

Kancelarija Ministarstva finansija SAD za kontrolu strane imovine (OFAC) sankcije je uvela i Alternativnoj televiziji iz Banjaluke, za koju se navodi da je "pod kontrolom" Dodika.

Sarajevski portal Kliks objavio je da bi SAD mogle da uvedu sankcije za više od 50 osoba iz BiH.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track