TUŽILAŠTVO BiH OPTUŽILO SEDMORICU SRBA ZA RATNI ZLOČIN NAD BOŠNJACIMA! Stiglo saopštenje iz tužilaštva
Foto: Printscreen/Youtube

srbi optuženi

TUŽILAŠTVO BiH OPTUŽILO SEDMORICU SRBA ZA RATNI ZLOČIN NAD BOŠNJACIMA! Stiglo saopštenje iz tužilaštva

Bosna i Hercegovina -

Sedam bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženo je za genocid na istoku Bosne i Hercegovine tokom 1995. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ratko Vujović „Rara”, Ljubomir Vlačić „Buba”, Vitomir Pepić „Vito”, Milovan Ognjenović, Goran Višković „Vjetar”, Željko Dupljanin „Krnjo” i Vlastimir Golijanin optuženi su da su, kao pripadnici Vojne policije RS, u Šekovićima i Vlasenici, tokom jula 1995. učestvovali „u zarobljavanju muškaraca i dečaka bošnjačke nacionalnosti”, koji su posle pada zaštićene zone UN-a Srebrenica pokušavali preći na teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

Oni se terete da su učestvovali u njihovom zatočenju u zatvoru Sušica i drugim objektima, a potom vezivanju i transportu na tri lokacije, gde su streljani. U optužnici je navedeno da su tela i posmrtni ostaci žrtava zasipani eksplozivnim napravama ili pomoću mehanizacije uklanjani i ukopavani.

Na taj način je na tri različite lokacije streljano ukupno 65 žrtava, koje su posle rata ekshumirane i identifikovane, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH
foto: Printscreen/Youtube

Dodali su da se optuženi terete da su "svesno pružili pomoć pripadnicima udruženog zločinačkog poduhvata, u počinjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti posle pada Zaštićene zone UN-a Srebrenica".

Tvrdnje iz optužnice će se dokazivati pozivanjem oko 130 svedoka, kao nalazima i mišljenjima 14 veštaka, uključujući i međunarodne eksperte, kao i pomoću više stotina materijalnih dokaza.

Iz Tužilaštva BiH zaključuju da je optužnica realizovana u saradnji sa tužilaštvom pri Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove u Hagu i da je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Kurir.rs/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track