DODIK SE OGLASIO POVODOM ODLAGANJA SUĐENJA U SARAJEVU: "Eliminacija PREDSEDNIKA REPUBLIKE je glavni CILJ u ovoj aferi"
Foto: Tanjug Printscreen

JASNA PORUKA

DODIK SE OGLASIO POVODOM ODLAGANJA SUĐENJA U SARAJEVU: "Eliminacija PREDSEDNIKA REPUBLIKE je glavni CILJ u ovoj aferi"

Bosna i Hercegovina -

Ročište predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u Sudu BiH je odloženo.

Ročište će biti održano 30. januara.

"Еliminacija predsednik Republike je glavni cilj u ovoj aferi“, rekao je Dodik nakon ročišta.

Dodik je dodao da se još jednom pokazalo da su Sud i Tužilaštvo BiH politički instruisani, da su pod uticajem stranaca, da "ne smeju da mrdu od njih“.

"Ovo je čisto politički proces kome ne pomažu pravne činjenice“, rekao je Dodik.

Dodik je podsetio da u optužnici stoji da je optužen zato što je poštovao Ustav Republike Srpske.

"Obratio sam se sudiji i rekao mu da je Ustav Republike Srpske usaglašen sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Nigde ne piše i niko nije tražio da se Ustav Srpske prilagodi lažnom visokom predstavniku“, kaže Dodik.

Dodik je naglasio da ono što je sporno je to što je neko intervenisao u zakon a nije imao pravo.

"Tužioci koji imaju pravno obrazovanje su to prihvatili što je dokaz o politički motivisanom procesu i načinu na koji žele da odagnaju pritiske i odgovornost od sebe prebacujući to na Sud koji bi opet pod pritiskom trebalo da odluči da li je Milorad Dodik kriv zato što je poštovao Ustav Republike Srpske“, kaže Dodik.

Pored toga, dodao je Dodik, nije uvažena ni činjenica da u Veću naroda postoje tri nacionalna Kluba u Republici Srpskoj.

“Oni imaju mogućnost da zaustave bilo koji zakon iz Srpske podižući vitalni nacionalni interes ako smatraju da je nešto ugroženo sa tačke bilo kojeg naroda. Niko nije potegao vitalni nacionalni interes i bili su stvoreni uslovi za potpisivanje zakona. Važno je i to da zakonodavstvo Srpske obavezuje predsednika da potpiše zakone putem ukaza koje je donela Narodna skupština Republike Srpske i ako ne potpiše ukaz iz neopravdanih naroda predsedniku preti kazna od 12 godina zatvora“, dodao je Dodik.

Predsednik Srpske Milorad Dodik rekao je da sve to zajedno govori o tome da je Tužilaštvo potpuno neprofesionalno.

"Ono je inkvizicija, sramota je za BiH ako uopšte želi da bude pravna država“, dodao je Dodik.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska za ustavnu BiH.

"Republika Srpska i ja kao njen predsednik ističemo da smo mi za BiH u kojoj se poštuje Ustav BiH, ustavnu BiH koja je predviđena Dejtonskim sporazumom. Ta ustavna BiH ne živi, živi neka nakaradna BiH koju mi nećemo da prihvatimo“, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da se ne radi o secesiji.

"To je neprihvatanje ustavnih rešenja koja su nametana pod nasiljem visokih prdedstavnika različitih zemalja a najčešće SAD i Velike Britanije koji pokušavaju da ovde ovladaju svime pa da oduzmu imovinu odnosno zemljište Republici Srpskoj“, dodao je Dodik.

(Kurir.rs/ atvbl.rs/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

00:20

IZ HRVATSKE DOLAZE SRAMNI PODACI O ŽRTVAMA U JASENOVCU! Dodik: Komunistička vlast je onemogućila identifikaciju svih žrtava

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja