PLJEVLJA IMAJU NAJZAGAĐENIJI VAZDUH U CRNOJ GORI: Slična situacija u Baru, Nikšiću i Podgorici
Foto: Shutterstock

PLJEVLJA IMAJU NAJZAGAĐENIJI VAZDUH U CRNOJ GORI: Slična situacija u Baru, Nikšiću i Podgorici

Crna Gora -

Rezultati građanskog monitoringa izveštavanja o kvalitetu vazduha pokazali su da su Pljevlja najzagađeniji grad u Crnoj Gori, ali da je i u Baru premašen dozvoljeni broj od 35 prekoračenja srednjih dnevnih vrednosti PM10 čestica na godišnjem nivou, saopšteno je iz ekološke organizacije Ozon.

Uz Pljevlja, Nikšić i Podgoricu, Bar je opština u Crnoj Gori koja zaslužuje veću pažnju insitucija sistema kada je kvalitet vazduha u pitanju, jer je potrebno reagovati pravovremeno i ne dopustiti da aerozagađenje dobije veće razmere.

“Tokom 2016. godine stanovnici Bara su ukupno 37 dana udisali vazduh koji su karakterisale visoke koncentracije PM10, veće od dozvoljenh 50 ug/m3, a najveći broj, 14 dana prekoračenja, zabeležen je u decembru. Inače, tokom 2016. godine najveći problem ponovo je imala opština Pljevlja, gdje je 181 dan srednja dnevna koncentacija PM10 bila iznad dozvoljene granične vrednosti”, navodi se u saopštenju.

U Nikšiću zbog kvara na mernom instrumentu, koji je oštećen u nevremenu 27. juna, čak do 2. decembra nije vršeno uzorkovanje i analiza PM10, pa je realna procena da je bilo znatno više od 82 dana prekoračenja, koja su zabeležena tokom perioda kada je vršeno merenje.

“Građani Podgorice udisali su 80 dana vazduh opterećen većim koncentracijama PM10 čestica od propisane granične vrednosti, a najviše prekoračenja zabeleženo je u decembru, čak 25, isto kao i u Nikšiću”, saopštili su iz Ozona.

Smatraju da je neophodno opredeliti znatno više budžetskih sredstava za monitoring kvaliteta vazduha, unaprediti kapacitete državne mreže, povećati broj opština u kojima se kontinurano pratiti kvalitet vazduha, naročito na severu tokom sezone grejanja, pa i obezbediti da se servis opreme vrši u Crnoj Gori, jer je izražen trend kvarova čije otklanjanje traje više meseci.

Ekološki pokret Ozon četvrtu godinu u okviru svog servisa Ekoskop prati način na koji se informiše javnost o kvalitetu vazduha i pokušava dati doprinos što kvalitetnijoj primeni Arhuske konvencije u Crnoj Gori, gde je pravovremeno informisanje javnosti jedan od tri stuba.

"Shodno tome, smatramo da je potrebno da godišnji izveštaj o stanju životne sredine, koji priprema Agencija za zaštitu životne sredine, a usvaja Vlada, bude obavezan u prvom, a ne poslednjem kvartalu tekuće godine za prethodnu, jer se na taj način omogućava više prostora za usvajanje preporuka koje treba da doprinesu unapređenju postojećeg stanja”, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track